Yanomami-folket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mann fra Yanomami-folket i Brasil

Yanomami-folket er et urfolk som i århundrer har levd i et ugjennomtrengelig regnskogsområde på grensa mellom Venezuela og Brasil. I dag er de rundt 32 000 personer (per 2000).

Omverden har kjent til yanomamier siden 1800-tallet og de kom i kontakt med europeisk kultur på 1940- og 1950-tallet, noe som resulterte i kulturell kolonisering og administrativ og fysisk underkastelse. Da en større vei ble anlagt gjennom området deres i det nordøstlige Brasil på 1970-tallet ble folket et «problem». Veiprosjektet førte til at ulike sykdommer spredte seg i området som disse indianerne ikke hadde naturlig motstandskraft mot. Store deler av Yanomami-folket døde ut, før Yanomami-nasjonalpark (94 000 km²) ble etablert på 1990-tallet.

De bor i store, runde hus kalt for shabono som er hovedsakelig laget av tømmer og tak av slyngplanter og blad. Shabonoen ligger på en lysning i skogen der alle i landsbyen bor. Inni en shabono kan det være plass til 100–200 mennesker. Her sover familiene i hengekøyer ved ildstedene sine.

Yanomami-indianerne har levd i Amazonasjungelen i tusener av år. Her dyrker de frukt og grønnsaker på små jordstykker, og de sanker frukt, bær og spiselige røtter i skogen. I tillegg jakter de på ville dyr og fugler og fanger fisk i elva. Yanomami-indianerne er dyktige jegere. En jeger må ha skarpt blikk, kjenne dyra, og hvordan de oppfører seg og være rask og smidig for å kunne følge byttet. Guttene begynner tidlig å øve med pil og bue. Jegerne er borte fra boplassene i dagevis for å jakte både på smådyr som øgler og firfisler og på større dyr som tapirer. De sylskarpe pilene dyppes i plantegift for at dyra skal dø raskt når de blir truffet.

Urfolket består blant annet av gruppen Moxihatetema-urinnvånere. I 2016 skrev media at det i et år hadde vært bekymringer om at gruppen allerede hadde blitt utryddet.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]