Xiao Hong

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Xiao Hong
萧红.jpg
Født张秀环
1. juni 1911[1]Rediger på Wikidata
HulanRediger på Wikidata
Død22. jan. 1942[2]Rediger på Wikidata (30 år)
HongkongRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Lyriker, skribent, essayistRediger på Wikidata
Ektefelle Duanmu Hongliang (19381942)Rediger på Wikidata
Nasjonalitet Republikken Kina, Qing-dynastietRediger på Wikidata
Signatur
Xiao Hongs signatur

Xiao Hong (kinesisk: 萧红, pinyin: Xiāo​ Hóng, Wade-Giles: Hsiao Hung) psevdonym for Zhang Naiying (张迺莹), født 2. juni 1911 i Hulan i provinsen Heilongjiang, død 22. januar 1942 i Hongkong, var en kinesisk forfatterinne.

Hennes far var en konservativ godseier i Heilongjiangprovinsen der hun ble født og vokste opp, og hennes mor døde da Xiao Hong var liten. Xiao gikk på pikeskole i provinshovedstaden Harbin og der møtte hun Fjerde mai-bevegelsen og moderne kinesisk og vestlig litteratur, av Lu Xun, Mao Dun og Upton Sinclair. I 1930 rømte hun til Beijing for å slippe unna et arrangert ekteskap. Den tiltenkte ektemannen fulgte etter henne og hun gikk med på å bo sammen med ham. Etter to år forlot han henne i Harbin.

Xiao kontaktet da redaktøren for lokalavisen, Xiao Jun (psevdonym for Liu Honglin), og bad om hjelp. De flyttet sammen og Xiao begynte å skrive noveller. I 1933 kom novellesamlingen Bashe med begges noveller. 1934 flyttet paret, først til Qingdao og siden til den franske konsesjon i Shanghai.

Hun gjorde skandale med romanen Shengsichang, som utkom i 1935, for dens seksuelle frimodighet. Romanen skildrer en by som blir okkupert av japanerne. Lu Xun beundret romanen og skrev forordet.

I 1936 flyttet hun først til Tokyo for å i 1938 flytte tilbake til Kina og bosette seg i Xi'an. Samme år flyttet hun og Xiao Jun fra hverandre.

I 1938 giftet hun seg med Duanwu Hongliang i Wuhan, og de flyttet i 1940 til Hongkong etter en kort tid i Chongqing. Her skrev hun romanen Hulanhe zhuan, som er basert på hennes egne minner fra barndommen. Hun skildrer det føydale samfunnet med alle sine gamle og i blant grufulle tradisjoner.

Verk oversatte til engelsk[rediger | rediger kilde]

  • The Field of Life and Death & Tales of Hulan River (1979)
  • Market street: a Chinese woman in Harbin (1986)
  • Selected stories of Xiao Hong (1987)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Xiao-Hong, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Babelio, oppført som Hong Xiao, Babelio forfatter-ID 146559, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Friedrich Alexander Bischoff: «Hsiao Hung's Wheel of Birth and Death», i: Chinese Literature: Essays, Articles, Reviews (CLEAR) 2.2:249–257 (1980)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]