Upton Sinclair

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Upton Sinclair
Upton Beall Sinclair Jr.jpg
Født20. september 1878
Baltimore
Død25. november 1968 (90 år)
Bound Brook
Gravlagt Rock Creek Cemetery
Utdannet ved Columbia University, City College of New York
Beskjeftigelse Journalist, romanforfatter, filmprodusent, skribent, meiningsjournalistikk
Parti Socialist Party of America, Det demokratiske parti
Nasjonalitet USA
Medlem av American Academy of Arts and Letters
Signatur
s signatur

Upton Beall Sinclair (født 20. september 1878, død 25. november 1968) var en amerikansk forfatter som skrev over 90 bøker i mange sjangere og oppnådde betydelig popularitet på første halvdel av 1900-tallet.

Forfatterskap[rediger | rediger kilde]

Sinclair slo igjennom i (1906) med romanen The Jungle, der han tematiserte utfordringer fattige immigranter møtte i Chicago, spesielt innen slakteriindustrien som dominerte byen på dette tidspunktet. Boka gir en rystende skildring av farlige og uhygieniske arbeidsforhold i de store slakteriene.

The Jungle hadde stor påvirkningskraft. Sinclair ville i hovedsak sette fokus på den fattige arbeiderklassens dårlige kår. Derimot var det ikke der boken hadde effekt, men som inspirator for en granskning av kjøttindustrien, som igjen førte til at det ble vedtatt flere lover som skulle sikre bedre kjøttkontroll og mathygiene.

Sinclair skreiv mange andre romaner, mange med sterk politisk sprengkraft, blant annet Boston, ei kritisk skildring av rettssaka mot anarkistene Sacco og Vanzetti.

Sinclairs politiske synspunkter førte etterhvert til at han ble boikottet av de store forlagene, og i mange år måtte han gi ut sine bøker på eget forlag og distribuere dem via postordre og gjennom egne kommisjonærer.

Sinclairs største verk var romanserien om Lanny Budd som kom ut under og etter annen verdenskrig og skildrer den politiske utviklinga i Europa og USA.

Sinclair ble tildelt Pulitzerprisen i 1943.

Politikk[rediger | rediger kilde]

Sinclair var aktiv sosialist og fremmet sin synspunkter såvel i sine bøker som i praksis. Med inntektene fra The Jungle grunnla han et sosialistisk kollektiv. Bygningen ble angrepet flere ganger og tilslutt brent ned til grunnen, sannsynligvis av politiske motstandere.

Han stilte som kandidat for sosialistpartiet ved kongressvalgene i 1920 og 1922, uten å oppnå noe mandat. I 1934 var han kandidat til delstatsguvernør i California for Det demokratiske partiet.

Parapsykologi[rediger | rediger kilde]

Sinclair var interessert i parapsykologi og gjennomførte en rekke eksperimenter der han hevdet å ha påvist slike fenomener som telepati og levitasjon. Eksperimentene er skildret blant annet i boka Mental Radio (1930).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]