Hopp til innhold

Xella

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Xella
Org.formAndelsselskap (GmbH)
BransjeHandel med byggematerialer
Etablert2002
Eierandel iYtong
HovedkontorDuisburg
LandTyskland
Nettsted Offisielt nettsted (de)

Xella Group, med hovedkvarter i Duisburg, Tyskland, utvikler, produserer og markedsfører bygg- og isolasjonsmaterialer.

Xella Group utvikler, produserer og selger byggematerialer og isolasjonsmaterialer basert på mineralressurser.[1] Med merkene Ytong, Silka og Hebel er Xella en produsent av autoklavede porebetong- og kalksilikatblokker. Merket Multipor står for ikke-brennbare mineralisoleringsskiver.

I tillegg til bygg- og isolasjonsmaterialene tilbyr Xella en digital tjeneste for å forenkle byggeprosesser med blue.sprint.[2] I tidligere prosjekter kunne opptil 20 prosent av skallkonstruksjonskostnadene og 30 prosent av den grove byggetiden spares ved bruk av denne tjenesten.[3]

For øyeblikket[når?] er selskapet til stede i mer enn 14 land med 58 fabrikker. I 2022 genererte Xella Group salg på 1,37 milliarder euro med omtrent 5 223 ansatte.[4]

Holdingsselskapet Xella International Holdings, basert i Luxembourg, eies av finansinvestoren Lone Star, som i 2017 kjøpte flertallet av Xella Group fra to private equity-selskaper, PAI Partners (Frankrike) og Goldman Sachs Capital Partners (USA). Disse selskapene hadde kjøpt Xella Group fra Haniel i september 2008.

Xella hadde sin opprinnelse som en navneendring fra Haniel Bau-Industrie, som allerede eksisterte siden 1940-tallet og produserte kalksandstein fra 1948. Fremdeles under navnet Haniel Bau-Industrie, kjøpte selskapet Goslar Fels, Hebel og Ytong-anleggene mellom 2000 og 2002. I 2002 tok selskapet de første skrittene i Kina og endret navnet sitt til Xella Baustoffe. I 2003 presenterte selskapet seg under et nytt navn på BAU-messen i München. Samme år avhendet selskapet sin andel i Norddeutsche Naturstein GmbH (NNG) i Flechtingen, som hadde vært et datterselskap av Basalt-Actien-Gesellschaft siden 2005.

Xella Hovedkontor I Duisburg-Huckingen

Xella stengte deretter flere porebetonganlegg, utelukkende tidligere Hebel-anlegg. Flere hundre arbeidsplasser gikk tapt.

Siden 2003 har Xella drevet sitt eget forsknings- og utviklingsselskap i Brandenburg med to steder - ett i Emstal nær Lehnin, det andre i Brück nær Bad Belzig. Her arbeider teknikere innen tre spesialområder: forskning på anvendelse/bygningsfysikk, prosessteknikk og produkt- og prosessforskning. I 2006 ble selskapet Halfen (festeteknologi) med base i Langenfeld solgt. I 2007 og 2008 fant det sted ytterligere internasjonal ekspansjon i Øst-Europa, samt i Kina og Russland.

I 2008 ble Xella solgt fra Haniel til PAI Partners og Goldman Sachs Capital Partners. I 2009 og 2010 åpnet Xella nye Ytong-anlegg i Romania og Kina, samt et kalkanlegg i Russland. I april 2011 flyttet Xella inn i sitt nye hovedkvarter i Duisburg-Huckingen. Den 11. mai 2012 ble Xella-hovedkvarteret døpt Axel Eriksson House. Axel Eriksson, en svensk arkitekt og forsker, hadde oppfunnet porebetong i 1923.

I mars 2012 mislyktes overtaket av flertallet av aksjene i det danske H+H International A/S, med base i København. Det tyske føderale kartelloffice forbød overtaket fordi det forventet å skape en dominerende posisjon for Xella på markedet for porebetong og lettbetongblokker i de nordtyske og vesttyske regionale markedene. Selskapet kunne ikke skaffe seg flertallsandel i H+H International. En mulig børsnotering ble avlyst i oktober 2015, med henvisning til den ugunstige markedssituasjonen. I desember 2016 ble det kunngjort at Xella var solgt til investeringsselskapet Lone Star for en ikke-offentliggjort sum. I august 2017 kunngjorde Xella oppkjøpet av den spanske isolasjonsprodusenten Ursa, som ble solgt til Etex tidlig i 2022.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata