Wolverton Mountain

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

«Wolverton Mountain» er en amerikansk sang som ble skrevet i 1962 av Claude King og Merle Kilgore. Det var denne sangen som satte fart på Kings karriere da den på det meste lå ni uker i strekk på Billboard Hot 100-singlelisten i USA.

Sangen er basert på en sann historie om en ung mann som skulle dra på frieri til ei jente som bodde oppe på "Wolverton Mountains" i Arkansas. Guttens store skrekk var imidlertid jentas far, som var en meget habil skytter. Den unge mannen fryktet at han skulle bli drept av faren da han prøvde å nærme seg berget der jenta bodde.

De assosiasjoner som vi får da vi hører denne sangen, er at her dreier det seg om ekte bonderomantikk. I denne sangen ser vi blant annet paralleller til "lomskistrepto".

En rekke artister har spilt inn denne sangen på plate, blant annet Nat King Cole med kor og orkester arrangert og dirigert av Belford HendricksLP-platen Ramblin' Rose (Capitol ST-1743 (stereo), Capitol T-1743 (mono)) i 1962. Produsent var Lee Gillette.[1]

Olle Adolphson skrev en svenskspråklig versjon, «Skattlösa bergen», som lå på Svensktoppen i 1966. Med sin karakteristiske dype stemme får han oss til å forstå at dette er et scenario som like så gjene kan være aktuelt i dag.

Lasse Stefanz har også sin versjon av «Skattlösa bergen», som er en typisk danseband-låt.[2]

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

Steinar Storm Kristiansen har skrevet en norsk tekst. Den norske tittelen er «I villeste Toten». Sangen ble utgitt av Scandinavia på singlen Mariann Records MSN 156 i 1990. Arrangør var Pete Knutsen. Produsent var Steinar Storm Kristiansen.[3]


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nat King Cole – Ramblin' Rose (LP) at Discogs
  2. ^ Information på Svensk mediedatabas
  3. ^ Scandinavia – På Villeste Toten (7", Single) at Discogs