Wilkes-stasjonen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Wilkes-stasjonen var en stasjon i Antarktis som ble opprettet 29. januar 1957 av USA som en av syv amerikanske stasjoner opprettet for Det internasjonale geofysiske året (IGY) i Antarktis. Den ble overtatt av Australia den 7. februar 1959.

Bilde fra 1988 som viser dieseltønner i forgrunnen, oljesøl til venstre i midten. Skipet Icebird ligger ankret opp i Vincennes Bay. Den nye Casey-stasjonen ligger i horisonten til venstre i bildet.
Wilkes-stasjonen, 1988

Historie[rediger | rediger kilde]

Marinepersonell fra USA bygde hoveddelen av Wilkes-stasjonen i løpet av 16 dager i januar og februar 1957, og losset 11 000 tonn med materialer og forsyninger. Det tok et mannskap på over 100 mann å reise stasjonen som huset 24 marinepersonell og forskere de neste 18 månedene. Dette var på tiden under den kalde krigen og det var uro fra USA og Australia rundt den russiske aktiviteten i Antarktis. Wilkes ble regnet som strategisk med en plassering nær Den magnetiske sydpol.

Australia overtok Wilkes i februar 1959. Men selv om Australia offisielt overtok operasjonen, mislikte det resterende amerikanske personellet å komme under australsk kontroll. En trakk seg derfor tilbake fram til 1961, da stasjonen kom helt under ANARE sin kontroll.

I 1964 hadde bygningene blitt en brannfare på grunn av drivstofflekkasje, og stasjonen ble gravlagt i snø og is. Den nye Casey-stasjonen ble utviklet på sørsiden av Newcomb Bay, rundt to kilometer over bukten for Wilkes. Denne kom i drift i 1969 og Wilkes ble nedlagt.

I dag[rediger | rediger kilde]

Wilkes-stasjonen er nå nesten helt dekket av is og dukker bare stundom opp av isen under smelteperiodee, om lag hvert fjerde til femte år.

Rydding[rediger | rediger kilde]

Det samlet seg opp store mengder skrot og søppel ved Wilkes i de 12 årene den var i drift, mellom annet rundt 7 000 oljetønner. Tidlig i 1988 startet et prosjekt for å få rydde bort så mye så mulig fra Wilkes-stasjonen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata