Wikipedia:Venner av homofile burde ikke få redigere Wikipedia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Oversatt fra metas Friends of gays

Et av de viktigste problemene med Wikipedia og de andre Wikimedia-prosjektene er vandalisme. Med dette, menes all innlegging av ikke-relevant informasjon i artikler.

Vandalisme er et viktig område, som kan bruke mange minutter av verdifull wikitid for seriøse bidragsytere som kunne ha blitt brukt på mer produktive ting, som f.eks. Kabal.

Mange forsøk er gjort på å identifisere brukere som har større sannsynlighet for å begå vandalisme enn andre, se f.eks. meta:Anonymous users should not be allowed to edit articles for en slik ide.

Problemet med mange slike blokkeringsstrategier er at de ikke greier å nøyaktig identifisere vandaler. Det er åpenbart at vi trenger å analysere innholdet vandalene produserer for å forstå hvem vandaler er. Dette er den eneste måten vi kan identifisere hvem som ikke bør ha tilgang til Wikipedia, sånn at alle andre får redigere i fred.

Vandaltyper[rediger kilde]

En systematisk analyse av vandaliserte sider på Wikipedia har identifisert følgende 5 typer av potensielle vandaler:

 • Skriveelever. Mange vandalismebidrag viser at skriveelever bruker Wikipedia for å øve på Touch-skrivingen sin. Selv om redigering av Wikipedia er en ting som må læres er vi ikke her for å gi bort blanke ark og tegnestifter for de som vil lære å skrive. Typiske eksempler:
  • «asdfasdfgjkløasdfasdfjkløølkj»
  • «aaaaaasssssddddddffffff»
  • «sad fag had gas»
Denne typen vandalisme må tilbakestilles med en gang, ellers vil Wikipedia gå tom for disse bokstavene. Noen av disse brukerne kan faktisk være små kjæledyr eller barn som tilfeldigvis har fått tilgang til et tastatur, og det kan være viktig å veilede fremtidige wikipedianere i sine første forsøk.
 • De nysgjerrige. En annen type vandaler er de nysgjerrige. Disse personene ignorerer sandkassa og eksperimenterer i artikkelrommet for spørsmål om Wikipedia og nettlesere generelt. Dette er feil forum å diskutere slike ting på, siden alle vet at Wikipedia kun er til for de som allerede kan alt. Noen eksempler på vandalisme fra de nysgjerrige:
  • «Virker dette?»
  • «TEST TEST TEST TEST»
  • «Bare sjekker om dette virkelig fungerer.»
  • «Hvorfor har jeg lov til å redigere her?»
 • Kritikere. Mennesker som hater ting burde ikke slippes nærmere redigeringsknappen enn 10 kilometer. Takket være NPOV-policyen kan ikke Wikipedianere ha en egen mening, selv utenfor Wikipedia, da de ellers kan utvikle en egen mening, noe som er fy-fy. Eksempler på kritikere er:
  • «DENNE FILMER SUGER.»
  • «JOLIE ER DUM!»
  • «JAR JAR BINKS ER DEN VÆRSTE KARAKTEREN SIDEN QUI-GON JINN...eller vent litt...»
  • «denne boka er dårlig, og jeg hater den virkelig for jeg har en prøve om den i morgen»
 • Menn med store peniser. Det ser ut til å være endel brukere med stort utstyr. Noen redigeringer er i tredjeperson, så det er vanskelig å si om det er dem selv som skryter, en kjæreste eller noen som tilfeldigvis så personen i dusjen og ble imponert. Selv om det å ha den største penisen i verden kan være noe å gå til legen om, så er det ingenting noen på Wikipedia kan gjøre med det, i hvertfall ikke før noen lager artikkelen om penisreduksjon, og ut i fra antallet brukere med gigantisk utstyr, så kan nok den bli ganske populær.
 • Venner av homofile. Den siste men trolig mest aktive typen av vandaler er, dessverre, overstolte venner og bekjente av homofile og lesbiske. Selv om man er stolte av homofile bekjente ikke nødvendigvis er en negativ egenskap, så er ikke Wikipedia stedet å offentliggjøre venners seksuelle preferanser. Noen eksempler:
  • «OLA ER HOMOFIL»
  • «KARI LARSEN ER EN LESBE.»
  • «Hr. Nilsen borti gata liker å suge på store pikker. Send det videre!»

Legg merke til at det er nesten ingen vandalismer som sier «JEG ER VELDIG HOMOFIL», eller «Jeg, Kari Larsen, liker å rulle meg i høyet en gang i blandt med en annen kvinne.». Vi kan dermed konkludere med at homofile og lesbiske er veldig gode Wikipedianere, og at det bare er veldig stolte venner som føler for å videreformidle venners seksuelle preferanser.

Redigeringsprosessen[rediger kilde]

Det burde være åpenbart for alle at vi, uansett hva det koster oss, må hindre mennesker i ovenstående kategorier å få redigere på Wikipedia. For å tilfredsstille dette foreslås det herved at:

 1. Brukere som ønsker å redigere Wikipedia må søke om tilgang gjennom et skjema på Wikipedias nettsider. En del av den informasjonen som må utleveres av brukere er deres ekte navn og hjemmeadresse.
 2. Brukere vil så motta et brev med en brukererklæring i posten (se under).
 3. Brukeren fyller ut de tomme feltene, underskriver brevet, og tar det med til en notarialforretning som bekrefter at den informasjonen brukeren har fylt inn faktisk stemmer. Brukeren returnerer det utfylte, stadfestede brevet til Wikimedia Foundation.
 4. Etter nøye gjennomgang, vil brukerkontoen aktivieres, og brukeren kan da redigere sider.

Et utkast til denne brukererklæringen er:

Jeg, den undertegnede, erklærer herved at, til det beste av min kunnskap:
1. Jeg kan skrive på et tastatur, eller, dersom ikke, så holder jeg for tiden ikke på å lære å skrive på et tastatur, og planlegger heller ikke å lære det i nærmeste fremtid.
2. Jeg er ikke nysjerrig, med tanke på hvordan ting fungerer. Jeg funderer ikke på hvordan ting fungerer, og lar dette komme til uttrykk ved, f.eks. å ta fra hverandre maskiner og andre innretninger for å se dere indre oppbygning. Jeg trekker aldri fra gardinene, undersøker rare lyder, eksperimenterer, funderer, eller på annet vis viser nysjerrighet eller en søken etter viten.
3. Jeg kan forsikre leseren om at jeg ikke har noen egne meninger i det hele tatt, selv ikke om ting utenfor Wikipedia.
4. Jeg har lagt ved et bilde av meg selv, naken, for å vise at jeg ikke har en penis, og dersom jeg har har en, er den ikke mer enn to ganger standardavviket over gjennomsnittet.
5. Det er mulig at jeg personlig er homofil, men jeg kjenner ikke til noen andre som er homser, lesber, bifile, transpersoner eller som er på en måte tilhører en gruppe som er en minoritet hva seksuelle preferanser angår. Videre, kjenner jeg ikke til noen som er unormalt intelligente, prostituerte, mennesker som har en tendens til å tape, mentalt tilbakestående.
Underskrevet: _______________
Navn (blokkbokstaver): ________________
Bevitnet av __________________ , den _________________ .

Fase 2[rediger kilde]

Å forhindre at disse fem gruppene redigerer Wikipedia, burde, i seg selv, redusere vandalismen til null. Hovedproblemet med den ovennevnte prosessen er at brukernes ikke-tilhørighet til disse gruppene, er selv-rapportert. Det er ingen måte å finne ut om brukere lyver i disse skjemaene. Spesielt farlige, vil gruppen nysgjerrige mennesker være, som kommer til å fylle ut og sende in brevet «bare for å se hva som skjer».

Pga. dette, vil Fase 2 av prosjektet innebære å hyre inn privatetterforskere, som kan utføre bakgrunnssjekker av fremtidige brukere. Disse privatetterforskerne vil se etter ting som kan indikere tilhørighet i en av de ovennevnte gruppene; dette inkluderer, men er på ingen måte begrenset til:

 • Mavis Beacon - programvare for å lære touch-metoden
 • radioer som har blitt skrudd fra hverandre
 • blader som inneholder film-, bok-, spill-, eller musikkanmeldelser
 • undertøy som har mistet formen grunnet vedvarende strekking.
 • PFLAG brosjyrer eller t-skjorter.

Selv om kostnadene av dette prosjektet vil være høye, vil de være verdt det, ettersom dette kommer til å sette en stopper for all vandalisering av innholdet i Wikipedia.


NB: Dersom du har lest deg helt hit, så har du sikkert allerede tenkt at dette er en parodi. Hvis ikke - så er det det det er. Den originale forfatteren har ingenting imot personer som lærer touch-metoden, nysgjerrige mennesker, mennesker med lange peniser, eller venner av homser og lesber, eller homsene og lesbene (og transpersoner), for den saks skyld. Den originale forfatteren faller selv inn i to, kanskje 3 av disse fire gruppene (penisstørrelse er ukjent), og ville ikke hatt mulighet til å redigere Wikipedia dersom disse reglene ble implementert.