Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 5, 2017

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skoklosters slott, fasad mot väst i maj 2013
Skoklosters slott, fasad mot väst i maj 2013

Skoklosters slott är ett tidigare privatpalats beläget på Skohalvön vid Mälaren mellan Stockholm och Uppsala. Skoklosters slott räknas som ett av Europas främsta barockslott. Det är det största privatpalats som någonsin har byggts i Sverige och tillkom under den svenska stormaktstidens mest blomstrande period. Trots en byggtid på över trettio år fullbordades slottet inte helt, utan bygget avstannade då byggherren Carl Gustaf Wrangel dog 1676.

Arkitekt var troligen byggmästaren Caspar Vogel från Thüringen. De originella åttkantiga tornen och deras huvar har motsvarigheter i palatset Ujasdowa i Warszawa i Polen. Skokloster är arkitektoniskt unikt i Sverige.

Slottet förvärvades 1967 av staten som då började ett omfattande renoveringsarbete. Skokloster är numera museum och sedan 1971 ett statligt byggnadsminne som förvaltas av Statens fastighetsverk. På Skoklosters slott förvaras över 50 000 föremål, däribland en omfattande vapensamling - som är en av Europas mest kända - och ett porträttgalleri med 600 verk. ► Läs mer …