Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/Uke 14, 2016

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sterna paradisaea er Silvertärna på svensk, Rødnebbterne på norsk, og Havterne på dansk
Sterna paradisaea er Silvertärna på svensk, Rødnebbterne på norsk, og Havterne på dansk

Silvertärna (Sterna paradisaea) är en havsfågel inom familjen tärnor. Den är en flyttfågel som häckar i kolonier i arktiska och subarktiska områden i Europa, Asien och Nordamerika. Arten är känd för att vara det djur i världen som flyttar den längsta sträckan mellan sin häckningsplats och sina vinterkvarter som återfinns i Antarktis. De populationer som flyttar längst flyttar cirka 40 000 kilometer årligen vilket motsvarar ett varv runt jorden. På grund av dessa långa förflyttningar är silvertärnan den organism som sammanlagt får uppleva flest soltimmar per år.

Silvertärnan är en medelstor fågel med en längd på 33–39 centimeter och ett vingspann på 66–77 centimeter. Den är till största delen vit med grå mantel, svart hätta och röd näbb och ben.

De är långlivade; flera individer når en ålder på 30 år. De äter främst fisk och små marina ryggradslösa djur. Den är en vanlig art med en uppskattad världspopulation på en miljon individer. Den globala populationstrenden för arten är inte känd men mänsklig aktivitet har påverkat den sydligt häckande populationen negativt. ► Läs mer …