Wikipedia:Underprosjekter/Bildelisensiering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Archive
Arkiv

/Avstemning

Dette underprosjektet skulle opprinnelig utarbeide retningslinjer for bildelisensiering gjennom en avstemning om hvilke lisenser man skulle godta på Wikipedia på bokmål og riksmål. Avstemningen kom aldri i gang, da ledelsen i stiftelsen som utgir Wikipedia gjorde det klart at lisenser som ikke kunne brukes kommersielt, lisenser kun for Wikipedia og lisenser som ikke tillater modifikasjoner ikke kunne brukes. Se /Avstemning for det opprinnelige forslaget om avstemning, og diskusjonssiden for (deler av) diskusjonen rundt dette.

Oppsummering av diskusjonene[rediger kilde]

Diskusjoner rundt bildelisenser kommer opp med jevne mellomrom på Tinget. Denne siden er et forsøk på oppsummere det som ble diskutert våren 2006, slik at brukere som har kommet til senere kan få oversikten.

Hvilke lisenser godtas?[rediger kilde]

Pr. mars 2006 var det uenighet om hvilke bildelisenser man kunne bruke på Wikipedia på bokmål og riksmål. Opplastingssiden sa at «egne bilder skal slippes under en fri lisens», men dette er innført uten debatt. Dette var også ikke helt i samsvar med de daværende retningslinjene for billedbruk, som godtok lisenser som bl.a. begrenset kommersiell bruk. På denne tiden fantes det svært uklare retningslinjer fra sentralt hold i Wikimedia om hva man godtok av lisenser.

Bruker:Kjetil r satte derfor i gang en avstemning om hvilke lisenstyper man skulle godta på no.wikipedia. Alternativene førte til en lang debatt på diskusjonssiden, en debatt som også inkluderte hvordan man skulle forholde seg til bilder som har falt i det fri (og begrepet «public domain», som er noe ullent i Norge). Det ble også diskutert hvorvidt man skulle forholde seg til at Wikipedia er basert i USA og følger lovene i Florida, mens det overveldende flertallet av brukere holder til i Norge og må følge norske lover. Sistnevnte tema kommer også opp på Wikipedia:Tinget med jevne mellomrom. Man ble vel enige om å slutte å bruke mal:PD, og heller forsøke å bruke Mal:Enerettforeldet2 og Mal:Enerettforeldet.

Wikimedia Foundations daværende styreformann Jimbo Wales kom etterhvert inn i debatten, og gjorde det klart at «Wikipedia must use all free licenses. Non-commercial licenses are not allowed anywhere on Wikipedia. This is a fundamental policy».[1] Dette tok knekken på den planlagte avstemningen, og retningslinjene ble harmonisert med de reglene man bruker på Wikimedia Commons. Mange bidragsytere var misfornøyde med utfallet av diskusjonene, og diskusjoner om dette kom opp flere ganger i etterkant på Wikipedia:Tinget.[2]

I starten av 2007 kom imidlertid Foundation med en bindende resolusjon om billedbruk. Kravene i denne er på linje med det man innførte på no.wikipedia våren 2006.

Sitatrett / «fair use»[rediger kilde]

Før debatten om bildelisenser tillot man noe bruk av sitatrett for bilder på no.wikipedia, for eksempel enkelte skjermbilder i omtale av filmer o.l. Man tillot også gjengivelse av registrerte varemerker, som om dette unntaket ble mye misbrukt.

I forbindelse med utfasingen av ufrie lisenser ble også varemerker og bruk av sitatrett for bilder utfaset, selv om dette ikke var et krav fra Foundations side. Dette temaet kommer ofte opp på Wikipedia:Tinget, men diskusjonene har hittil ikke endt i konsensus for å gjeninnføre dette. Det er også uenighet om hva lovverket i Norge tillater av låneregler for oppslagsverk av Wikipedias type.

Skulle man i fremtiden bli enig om gjeninnføring av bruk av låneregler for bilder vil man måtte utarbeide en «Exemption Doctrine Policy». Denne vil imidlertid måtte være «in accordance with the law of countries where the project content is predominantly accessed».

Hva gjør man med bilder uten lisens?[rediger kilde]

I norsk Wikipedias barndom (ja, vi het faktisk norsk Wikipedia da) ble det lastet opp en del bilder uten skikkelig begrunnelse for lisensen eller uten kilde. Lisensmaler ble ikke innført før høsten 2005, og var ikke i utbredt bruk før starten av 2005. Dette gjorde at man hadde (og fortsatt har) en del bilder med uklare rettighetsforhold. Man ble enige om å slette gamle bilder om de kun hadde en henvisning til andre Wikipedia-utgaver der de var slettet, samt at man skulle spørre opplasteren om denne fortsatt var aktiv.[3]

Det var klar konsensus for at nye bilder som ble lastet opp uten kilde og/eller lisens skulle slettes etter 3 døgn. På den tiden var dette en kort frist, f.eks. hadde engelsk Wikipedia én uke. Etter at det ble mulig å gjenopprette slettede bilder har flere andre Wikipedia-utgaver kortet ned denne tidsfristen, slik at 3 døgn ikke lenger er like kort sammenlignet med andre prosjekter.

Hvordan foregikk omlisensieringen av ufrie bilder?[rediger kilde]

Det ble satt opp en dato for når man skulle begynne å slette bilder uten en fri lisens, og en informasjonsside ble satt opp. Det ble lenket til denne informasjonssiden i Sitenotice.

Mange brukere valgte å gi ufrie bilder de hadde lastet opp frie lisenser, mens andre valgte å heller slette bildene. Noen bilder fikk aldri oppdatert lisensen, og ble derfor slettet da fristen gikk ut. Jobben med å slette logoer var såpass stor at det gikk noen måneder fra fristen gikk ut til alle var fjernet.

Bruk av Wikimedia Commons[rediger kilde]

Det opprinnelige avstemningsforslaget fra Bruker:Kjetil r inneholdt et punkt om hvorvidt alle bilder skulle ligge på Wikimedia Commons. Ettersom hoveddelen av avstemningen (den om hvilke lisenstyper vi skulle tillate) falt bort, ble det heller ikke gjort noe formelt vedtak om bruk av Commons.

Fra og med våren 2006 ble bruk av Commons sterkt oppfordret til. Den lokale bildeopplastingssiden sier at «Alle filer som skal brukes på Wikipedia skal lastes opp til Wikimedia Commons slik at de kan brukes av alle Wikimedia-prosjektene». Oppfordringer om bruk av Commons kom på alle lisenmaler, og i retningslinjene for billedbruk. Hjelp:Bildeopplasting sier at lokal bildeopplasting kun skal brukes helt unntaksvis. Selv om en del brukere har motforestillinger mot Commons, ser det ut til å være relativt bred konsensus for at bilder skal ligge på Commons. Pr. våren 2007 er det svært få bilder som ligger lagret lokalt på Wikipedia på bokmål og riksmål, og antallet går sakte men sikkert nedover.

I forbindelse med overgangen til Commons-bruk ble også store deler av hjelpesidene på Commons oversatt til norsk. Initiativtager til dette var Bruker:Duffman. Det ble også opprettet et norsk diskusjonsforum på Commons, Commons:Tinget. Man bestemte seg også for å prøve å få noen norske brukere utnevnt til administratorer på Commons. Bruker:Cnyborg, Bruker:Kjetil r og Bruker:Jon Harald Søby ble administratorer der (Jhs trakk seg senere).

Referanser[rediger kilde]