Wikipedia:Ukens danske artikkel/Uke 8, 2008

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dansk Super Lynx Mk.90B ved at lande på et inspektionsskib
Dansk Super Lynx Mk.90B ved at lande på et inspektionsskib

Westland Lynx eller Westland SuperLynx (oprindeligt Westland WG-13 Lynx) er en mindre, men alsidig helikopter udviklet af Westland i Storbritannien.

Helikopteren, der har været i operativ tjeneste siden 1977 findes i dag i over 30 forskellige variationer, anvendes af 14 lande og i både Antarktis kulde og den Persiske Golfs varme og har desuden - siden 1986 - holdt verdensrekorden som den hurtigste helikopter med 400.9 km/t.

Brugerne der ud over vores hjemlige søværn blandt andre tæller den engelske flåde og hær, den tyske marine og Qatars politi, anvender den i sine mange udgaver meget bredt fra redningshelikopter og observationshelikopter til taktisk troppe transport, bevæbnet eskorte, kampvognsbekæmpelse og ubådsbekæmpelse.

I Danmark anvendes Lynx'en primæt på de danske inspektionsskibe, som patruljerer i Nordatlanten, hvor den bruges til isrekognosering, farvandsovervågning, fiskeriinspektion og søredning, men også person- og godstransport, miljø- og farvandsovervågning samt støtte for de danske specialstyrker (primært søværnets frømandskorps og politiets aktionsstyrke) finder sted. Læs mere