Wikipedia:Ukens danske artikkel/Uke 45, 2012

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et par IC4-tog på værksted (2005)
Et par IC4-tog på værksted (2005)

IC4-sagen er en politisk sag om DSB's anskaffelse af 83 nye IC4-togsæt og 23 IC2-togsæt, der skulle være leveret i 2003-2006, men som følge af leveringsvanskeligheder og problemer med driftsstabiliteten endnu ikke er indsat fuldt ud i den almindelige drift. Allerede tidligt i forløbet måtte den italienske togproducent, AnsaldoBreda, flere gange justere leveringsplanen, og i 2007 var kun fire togsæt indsat i prøvedrift. I maj 2008 stillede DSB derfor AnsaldoBreda et ultimatum: Såfremt 14 togsæt ikke senest i maj 2009 var godkendt til landsdelstrafikken og et enkelt tog godkendt til sammenkoblet kørsel, ville DSB opsige kontrakten. I maj 2009 indgik AnsaldoBreda og DSB på denne baggrund forlig, der indebar, at AnsaldoBreda leverer togene i en ufærdig stand, og at DSB mod en økonomisk kompensation selv færdiggør togene.

I januar 2011 indgik IC4 for første gang som sammenkoblet tog i landsdelstrafikken, men i løbet af foråret viste det sig, at IC4 fortsat kun kørte sporadisk i almindelig drift. På denne baggrund lod Folketingets Trafikudvalg en uvildig tredjepart afdække, hvordan driftskvaliteten på IC4-togene kunne forbedres og hvilke yderligere tiltag, der kunne iværksættes for at få det optimale ud af IC4-togene. Rådgivningsvirksomheden konkluderede i oktober 2011, at togene var sunde, og at projektet burde videreføres, men at det krævede investeringer på yderligere 400-800 mio. kr. at gøre togene tilstrækkeligt driftsstabile. I november 2011 blev alle IC4-tog igen taget ud af drift som følge af mulige bremseproblemer.

I juni 2012 konkluderede DTU, at bremserne på IC4-togene ingen generelle fejl har og bremser inden for normerne, og at de to hændelser med bremsesvigt på IC4-tog i november 2011 skyldtes dårligt vejr og blade på skinnerne. Samtidig konkluderede Rigsrevisionen i juni 2012, at DSB undervurderede omfanget og kompleksiteten af opgaven, og prisen for at gøre togene færdige og til erstatningsmateriel bliver større, end den økonomiske kompensation fra forliget dækker. Endvidere kritiseres Transportministeriet for ikke at have sikret sig, at DSB havde et solidt grundlag for at fordele den økonomiske kompensation på. Ifølge DSB er det endnu for tidligt at opgøre, hvor meget IC4 samlet set kommer til at koste, men Ingeniøren anslår, at den samlede regning for IC4-projektet bliver mindst 1 milliard kr. dyrere end den oprindelige kontraktsum. ► Læs mere