Wikipedia:Ukens danske artikkel/Uke 43, 2011

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Thybanen (markeret med rødt)
Thybanen (markeret med rødt)

Thybanen er jernbanen ThistedStruer. Den er enkeltsporet, 73,6 km lang og med en strækningshastighed på 75 km/t. Fra januar 2003 er strækningen betjent af Arrivas regionaltog og af DSB's to daglige Intercity-forbindelser til København HKastrup. Banen gennemskærer et varieret, bakket landbrugslandskab med udsigt til Limfjorden.

Thybanen blev indviet 20. april 1882. Den var bygget med normal statsbanestandard på det korte stykke fra Struer til Oddesund. Nord for Oddesund skulle Thisted Amt og Thisted købstad finansiere en del af udgifterne, og her var den bygget som en særlig let og billig bane uden bevogtning ved overskæringerne. Der blev indkøbt specielle, lette lokomotiver (litra P). Trafikken viste sig snart at vokse, og omkring 1900 blev hele banen opgraderet til en bedre standard. Forskellen er stadig synlig, idet banen kun er indhegnet syd for Oddesund, hvor der også er flere niveaufri skæringer med veje.

Siden 2001 har Thybanen oplevet et stigende passagertal, og Arriva har indsat nye Lint-togsæt. Siden 2004, hvor banen fik nye skinner og underbygning, er selve banelegemet også rustet til fremtiden. ► Læs mere