Wikipedia:Ukens danske artikkel/Uke 39, 2023

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sukhoj Su-27
Sukhoj Su-27

Sukhoj Su-27 er et to-motoret jagerfly med avanceret flyveteknik. Flyet blev udviklet i Sovjetunionen som et direkte modsvar til de store amerikanske fjerde-generations jagerfly. Su-27's primære rolle er som jagerfly til sikring af luftherredømme, men senere varianter kan udføre næste alle kampopgaver. Su-27 komplementerer den mindre MiG-29 og har samme funktion som det amerikanske modstykke F-15 Eagle. Su-27 blev taget i tjeneste i 1985.

Der er siden konstrueret en række varianter på grundlag af Su-27's design, alle med NATO-rappoteringsnavnet Flanker. Flanker-familien omfatter bl.a. en to-sædet altvejrsjager, der kan anvendes til angreb mod mål på jorden og havet; et hangarbaseret jagerfly; og den seneste og mest avancerede Su-35 'Flanker-E', optimeret til forsvar af luftrummet.

Su-27 fik ved sin introduktion ry for at være et særdeles manøvredygtigt fly, der på en lang række områder er ligeværdigt med eller overgår tilsvarende vestlige jagerfly. Su-27 er fortsat i tjeneste i Rusland og i andre lande. ► Læs mere