Wikipedia:Ukens danske artikkel/Uke 15, 2008

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flådebevægelser omkring Norge i perioden 9.-13. april 1940
Flådebevægelser omkring Norge i perioden 9.-13. april 1940

Angrebet på Norge under 2. verdenskrig fandt sted i perioden 9. april - 10. juni 1940. Angrebet blev gennemført af Nazi-Tyskland samtidig med angrebet på Danmark og endte med tysk sejr og besættelse af Danmark og Norge.

Baggrunden for angrebet var, at skønt Norge var neutralt, anså såvel Tyskland som de Allierede landet for at have strategisk betydning, ikke mindst med Narvik som udskibningshavn for jernmalm til den tyske industri.

Forberedelserne til angrebet begyndte 3. april, hvor forsyningsskibe afsejlede mod nord, mens den egentlige angrebsstyrke på seks grupper gjorde sig klar. De fleste af angrebsgrupperne mødte ikke synderlig modstand, men de to grupper, der som mål havde Kristiansand og Oslo, blev mødt af alvorlig beskydning fra forsvarende forter. Især modstanden ved Oslo forsinkede besættelsen så meget, at Stortinget og kong Haakon 7. kunne flygte mod nord og senere undslippe til England.

På landjorden fik Norge hjælp af allierede styrker på 45.000 mand, men i længden var det ikke tilstrækkeligt til at holde stand mod tyskerne, der efterhånden nåede op på 80.000 mand. Med støtte af Luftwaffe opnåede besætterne total kontrol over landet i begyndelsen af juni, og de Allieredes styrker trak sig ud 8. juni. Læs mere