Wikipedia:Ukens artikkel/Uke 24, 2022

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
I forbindelse med sitt filmarbeid utviklet Reiniger en forløper for multiplankameraet, som gjorde det mulig å lage en illusjon av dybde i filmene.

Lotte Reiniger (1899–1981) var en tysk-engelsk silhuettkunstner, animasjonsfilmskaper og bokillustratør. Arbeidene hennes tilhører tradisjonen med detaljerte silhuetter, som ble moderne i Europa på 1700-tallet, og skyggespill som har sitt opphav i Asia. Hun tok silhuettkunsten og skyggespilltradisjonen med over til filmen, og ble en pionér innenfor silhuett-animasjonsfilm. Teknikken hun anvendte i sine mer enn 60 silhuettfilmer, i hovedsak kortfilmer, var stop motion.

Hennes mest kjente film, Prins Achmeds eventyr (1926), regnes som den eldste eksisterende helaftens animasjonsfilmen. På de aller fleste filmene arbeidet hun sammen med ektemannen, Carl Koch. De arbeidet først i Berlin, men da nazistene kom til makten i Tyskland i 1930-årene, forlot ekteparet landet og arbeidet i Paris, Roma og London. Reiniger hadde en nesten 65 år lang karriere innenfor silhuettfilm. De første silhuettene for film klippet hun i 1916. ► Les mer her.