Wikipedia:Tinget/Arkiv/2015-53

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Arkiv
Dette er et arkiv over inaktive diskusjoner fra Wikipedia:Tinget. Vennligst ikke gjør endringer her. Ønsker du å fortsette en gammel diskusjon, ta det opp på den aktive diskusjonssiden.
Arkiv
Arkiv
Tidligere arkiv

Arkiv fra før 2007
Arkiv fra 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020

2021

januar
februar
mars
april
mai
juni
juli

Flagg i biografier[rediger kilde]

Foreslår at vi enten bruker dagens flagg i biografier eller at vi fjerner dem. Nå står det flagg for å representere Nazi-Tyskland i artikler om personer som overhodet ikke har sympatisert med denne statsdannelsen. Tror jeg er mest for at vi fjerner all bruk av flagg i denne sammenhengen. — Jeblad 28. des. 2015 kl. 09:55 (CET)

Jeg er enig. Vi bør nok etter hvert begrense flaggbruken til steder hvor de bidrar til mere/tydeligere informasjon, og fjerne dem fra steder hvor de oppleves som ren "pynt". --Wikijens (diskusjon) 28. des. 2015 kl. 11:23 (CET)
Går ut fra at Jeblad mener flagg i infobokser – og er da enig. Noen infobokser kan ha flagg for flere variabler og blir seende ut som et juletre. Flaggene bør fjernes fra alle variablene. – Ordensherre (diskusjon) 28. des. 2015 kl. 16:10 (CET)
Enig, det er kakepynt som vi nok klarer oss godt uten. Ulf Larsen (diskusjon) 28. des. 2015 kl. 16:28 (CET)
Hva med flagg i tabeller og andre bokser som ikke er infoboks biografi (eller tilsvarende) men som er i medaljetabellboks og/eller personlig rekord-tabeller for å presisere i hvilket land og periode man har satt disse rekordene i. Disse vil jo antyde noe om arrangementsforholdene man har satt disse rekordene i, slik som jeg har gjort i artikkelen om skøyteløperen Igor Zjelezovskij. Med vennlig hilsen Migrant (diskusjon) 28. des. 2015 kl. 16:39 (CET)
Tror jeg lagt på vei vil støtte dette forslaget - i infobokser.--Ezzex (diskusjon) 28. des. 2015 kl. 16:52 (CET)
Men dersom vedkommende representerer en statsdannelse, finner jeg at flagget er en naturlig del av informasjonen, slik Migrant antyder. I enkelte sammenhenger er faktisk kakepynt helt naturlig og nærmest nødvendig.Trygve Nodeland (diskusjon) 28. des. 2015 kl. 16:56 (CET)
Til Migrant: Hvis du tenker på avsnittet med personlige rekorder, synes jeg flaggene kan stå. De er jo innholdsbærende i den forstand at man med et raskt blikk ser hvor Alma-Ata, Heerenveen osv. lå/ligger. Hvis det derimot hadde stått et hviterussisk flagg ved Nasjonalitet: Hviterussland i infoboksen, ville jeg tenkt på det som unødig pynt. Mvh. --Wikijens (diskusjon) 28. des. 2015 kl. 17:35 (CET)
@Wikijens: Så i boksen under en eventuell infoboks som kan være medaljetabellboks så er du usikker altså eller ? Ettersom du ikke nevner (eventuelt unngår å nevne) det spesielt ? Med vennlig hilsen Migrant (diskusjon) 28. des. 2015 kl. 18:29 (CET)
Jeg overså den visst. Har ikke gjort veldig presise overveielser om dette. Foreslår å begynne så smått med å "tynne ut" den mest overflødige bruken, f.eks. foran fødtland og nasjonalitet i infobokser. Når noen representerer et land f.eks. i en idrettskonkurranse (som i ditt eksempel) er kanskje flagget mere nærliggende ("spiller med flagget på brystet"). Men har som sagt ikke gjort meg opp en veldig presis formening om hvor grensen burde gå. Mvh. --Wikijens (diskusjon) 28. des. 2015 kl. 18:41 (CET)
PS. Overså visst også Trygge Nodelands innlegg, som skriver omtrent det jeg også tenker om saken. --Wikijens (diskusjon) 28. des. 2015 kl. 18:44 (CET)
I vanlige infobokser, støttes.--Telaneo (Diskusjonsside) 28. des. 2015 kl. 18:43 (CET)
Mener flagg bør bort i infobokser. mvh --Pmt (diskusjon) 28. des. 2015 kl. 22:28 (CET)
Jeg tror kanskje vi skal være nøye på å si hvilken statsdannelse noen representerer, men at statsdannelsen ikke alltid kommer til uttrykk på en god måte ved bruk av flagg. Samtidig er du en representant for et land i visse sammenhenger, men du er ikke nødvendigvis en representant for et land kun fordi du er født eller døde der. — Jeblad 29. des. 2015 kl. 01:16 (CET)

Flagg Ifm født, død, nasjonalitet er uvesentlig. Det er noe annet Ifm militær knytninger slik som troskap. Da er flagget helt på sin plass.--J. P. Fagerback (diskusjon) 29. des. 2015 kl. 07:00 (CET)

Menneskehjernen tolker symboler raskere enn tekst. Det er vel en av grunnene til at verden har flagg. Jeg kan være enig i at flagg ikke hører hjemme på fødsels- og dødssted, disse stedene kan være helt uvesentlig for personens liv og virke, men jeg synes flagg er vel så viktig for nasjonalitet som for militær tilknytning. Det siste er ofte ikke av primær interesse, så der, som for fødsel og død, blir flaggene bare forstyrrende oppmerksomhetstrekkende. (Naziflagget har faktisk den fordelen at jeg også raskt kan tidfeste opplysningen i tillegg til å stedfeste den, men det kan jo diskuteres hvor lovlig vedtaket om å bruke naziflagget som Tysklands nasjonalflagg var i sin tid.) Ters (diskusjon) 29. des. 2015 kl. 10:32 (CET)
Det er vanlig å bruke flagg for eksempel i idrett. Men det betyr ikke at de idrettsutøverne som representerer sine land og bærer sine lands farger, sympatiserer med den aktuelle statsledelse. Vi skal derfor heller ikke legge det i det - og gjør det ikke. Derfor synes jeg vi skal fortsette med å vise flagget i idrettsartikler. Når det gjelder politikere blir det noe annet - og mer komplisert. Det er forsåvidt mange flagg man da kan ta avstand fra. Men det er greit nok å fjerne flagget når det ikke er noen klar tradisjon for å bruke det. Jeg er glad i både juletrær og kakepynt, men ikke overalt. Trygve Nodeland (diskusjon) 29. des. 2015 kl. 11:50 (CET)

Det finnes et par hundre eksisterende land og sikkert like mange tidligere land, for ikke å snakke om flaggvarianter. Det liten grunn til å tru at den jamne bruker av leksikonet kjenner til mer enn et mindretall av disse. I de tilfellene flagg brukes som erstatning for å skrive landets navn, er dermed informasjonsmengden redusert. Landnavnet bør alltid stå. Da gjenstår tilfeller der informasjonen dubleres ved at det står både tekst og flagg. I alle hovedsak synes jeg det virker unødvendig, men det kan argumenteres for at det i visse sammenhenger gir et raskere visuelt overblikk. Hilsen GAD (diskusjon) 29. des. 2015 kl. 12:38 (CET)

Støtter det opprinnelige forslaget. Jeg syns varianten med å fjerne flagget er bedre enn å bruke dagens flagg. Det ville f.eks. være ganske absurd om Alexander den store var representert med det moderne Makedonias flagg eller Caesar med Italia/Vatikanstatens... Asav (diskusjon) 29. des. 2015 kl. 15:56 (CET)

maskinomsetjing dansk→nynorsk utgitt, kjem snart i Content Translation[rediger kilde]

Hei, eg har just gitt ut første utgåve av dansk→nynorsk-omsetjing i Apertium, som vil seia at Innhaldsomsetjing-verktøyet ganske så snart får støtte for maskinomsetjingsforslag frå dansk til nynorsk :-) Dansk→bokmål blir neste i rekka (etter planen om rundt ein månad). Sjå https://meta.wikimedia.org/wiki/Skanwiki/Skanwikiprojekt_MT#2015-12-29 for detaljar. Eg hadde sett stor pris på tilbakemeldingar; eg har prioritert å få arbeidet ut døra fortast mogleg slik at andre kan testa via Innhaldsomsetjing, og at neste utgåve kan ha med dei endringane som best gagnar omsetjing av wikipediatekst :-) --Unhammer (diskusjon) 30. des. 2015 kl. 14:16 (CET)

Facebook like thumb.pngLiker.--Telaneo (Diskusjonsside) 30. des. 2015 kl. 14:21 (CET)

Your input requested on the proposed #FreeBassel banner campaign[rediger kilde]

This is a message regarding the proposed 2015 Free Bassel banner. Translations are available.

Hi everyone,

This is to inform all Wikimedia contributors that a straw poll seeking your involvement has just been started on Meta-Wiki.

As some of your might be aware, a small group of Wikimedia volunteers have proposed a banner campaign informing Wikipedia readers about the urgent situation of our fellow Wikipedian, open source software developer and Creative Commons activist, Bassel Khartabil. An exemplary banner and an explanatory page have now been prepared, and translated into about half a dozen languages by volunteer translators.

We are seeking your involvement to decide if the global Wikimedia community approves starting a banner campaign asking Wikipedia readers to call on the Syrian government to release Bassel from prison. We understand that a campaign like this would be unprecedented in Wikipedia's history, which is why we're seeking the widest possible consensus among the community.

Given Bassel's urgent situation and the resulting tight schedule, we ask everyone to get involved with the poll and the discussion to the widest possible extent, and to promote it among your communities as soon as possible.

(Apologies for writing in English; please kindly translate this message into your own language.)

Thank you for your participation!

Posted by the MediaWiki message delivery 21:47, 25 November 2015 (UTC) • TranslateGet help

Kommentar vedrørende Wikipedia på bokmål/riksmål[rediger kilde]

Selve avstemningen om dette pågår på Meta-Wiki og jeg har stemt og sagt hva jeg mener der. Denne kommentaren gjelder altså ikke selve saken, men hva et eventuelt flertall i avstemningen der mht banner får for oss.

Om det skal kjøres en slik bannerkampanje her så må det en egen avstemning til. Wikimedia Foundation (WMF) som understøtter de ulike språkversjonene kjører jevnlig innsamlingskampanjer via banner, likeså er det av og til banner som angår alle prosjektene. Noe banner av denne typen (kampanje for frisettelse av en fange) kan jeg ikke huske at vi har hatt og jeg mener det ikke finnes noen presedens i at følger et vedtak fra Meta-Wiki på det. Ulf Larsen (diskusjon) 26. nov. 2015 kl. 13:47 (CET)

Dette er en avstemming på Meta og gjelder samtlige prosjekter (the global Wikimedia community). CentralNotice har noen mekanismer for å styre hva som vises hvor, men det går på språk og geografi. (Det er ikke klart om Allocation system tillater eksklusjon av subprosjekter.) For øyeblikket er 61% for å kjøre kampanjen. — Jeblad 26. nov. 2015 kl. 14:02 (CET)
Undres over når det avgjøres hva som skjer videre med denne saken, virker som avstemningen skal vurderes av «en uavhengig instans», hva nå det måtte være. Ulf Larsen (diskusjon) 3. des. 2015 kl. 17:25 (CET)
Saken virker fortsatt ikke avgjort. Ulf Larsen (diskusjon) 12. des. 2015 kl. 16:57 (CET)
Ennå ingen avgjørelse i saken. Ulf Larsen (diskusjon) 20. des. 2015 kl. 13:08 (CET)
Fremdeles ingen avgjørelse i saken. Ulf Larsen (diskusjon) 25. des. 2015 kl. 14:21 (CET)
Har lagt inn spørsmål om når saken avgjøres. Ulf Larsen (diskusjon) 29. des. 2015 kl. 18:02 (CET)
Den 2. desember ble det bestemt at bannerkampanjen ikke blir kjørt, begrunnelsen fra vedkommende stewart som vurderte saken er lenket til. Ulf Larsen (diskusjon) 2. jan. 2016 kl. 17:02 (CET)

Happy Public Domain Day![rediger kilde]

Logo Public Domain Day

Feel free to translate this message in your language!

On January 1 we celebrate Public Domain Day as many works of authors who died 70+ years ago now enter the public domain and can be used freely.

Let us be aware: copyright is temporary. It only lasts during the authors lifetime and 70 years afterwards (in most countries). During those years it is limiting Wikipedia and her sister projects in showing works of art, literature, public art and buildings in countries without freedom of panorama, and more in the articles. But now a new batch is freed from copyrights!

An overview of images and texts that are restored or added to the Wikimedia Commons, are collected on: this page.

Many of these files still need a place in articles. You can help!

You can also help by uploading new files of subjects that are freed of copyrights.
You can also help by tagging all requests for deletion pages with the category when the file can be restored, which will be/was deleted.

As I follow the log of restored files this week, more images and texts will follow. If still files or texts are missing in the list, let me know or add them yourselves.

A very happy Public Domain Day! Romaine (diskusjon) 2. jan. 2016 kl. 12:59 (CET)


  • Some of the freed files: