Wikipedia:Tinget/Arkiv/2015-34

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arkiv
Arkiv
Dette er et arkiv over inaktive diskusjoner fra Wikipedia:Tinget. Vennligst ikke gjør endringer her. Ønsker du å fortsette en gammel diskusjon, ta det opp på den aktive diskusjonssiden.

Mal for automatisk kategorisering fra Wikidata?[rediger kilde]

Det er mulig (egentlig ganske trivielt) å lage en mal for kategorisering av sider via informasjon på Wikidata. I første omgang er dette mulig for sider som har en oppføring med elementets hovedkategori (P910), men senere kan det bli tilgjengelig flere kategorier. Det vil fungere slik at vi setter en mal {{autokategorier}} på de aktuelle sidene, og hvis vi har den aktuelle kategorien («blå lenke») så blir siden kategorisert. Hvis vi ikke har kategorien så skjer det ikke noen automatisk kategorisering.

I utgangspunktet virker dette litt planløst, men etter hvert vil det settes opp flere egenskaper for automatisk kategorisering. En slik type oppføring er liste som svarer til kategori (P1753), andre er kategori for personer som er født her (P1464), kategori for personer som har dødd her (P1465), og kategori for personer begravet her (P1791).

Det er helt klart at vi ikke kan erstatte alle kategorier på dette viset, i alle fall ikke på svært lenge, men vi kan gjøre dette for ganske mange kategorier. Det er mulig å løse opp noen tilfeller hvor det ikke er en entydig og enkel målkategori, men det forutsetter at vi starter med de enkle tilfellene.

Vi gjør allerede noe slik kategorisering via infoboksen og enkelte andre maler, men malen {{autokategorier}} vil være generell og kan settes på alle sider. Har siden felles kategorier så vil de komme på plass automatisk. Istedenfor at vi legger arbeid i kategorisering kun for nowiki så vil vi på dette viset bidra til felles kategorisering på tvers av prosjekter.

Jeg er for at vi prøver ut dette, men dette er en såvidt stor endring at vi trenger enighet om at dette er en GodTing™. — Jeblad 16. aug. 2015 kl. 12:58 (CEST)

Jeg er også for at vi prøver ut dette. Cocu (d) 17. aug. 2015 kl. 11:10 (CEST)
Jeg er definitivt for at dette prøves! I dag gjentar vi nøyaktig samme operasjoner hele tre ganger når vi skriver en artikkel, eksempelvis legger vi inn biografi-fødselsår først i innledning, dernest på WD, og attpå til i kategori. Ikke så veldig rasjonelt...
Men jeg lurer litt på om det er muligheter for å forutse hvilke problemer som vi vil møte, om vi eventuelt kan unngå noen av dem?
Erfaringene med å hente Wikidata-data til infoboksene og bot-innlegge nye infobokser i en haug biografier var jo litt delt. Etter min mening har det gjort vår WP vesentlig bedre, og sånn sett vært en stor suksess. Men det har også ført til en del misnøye, - av flere grunner. For det første kom det svært bardust på flere bidragsytere, både på grunn av botkjøringas omfang og fordi det skjedde i sommerstilla her. For det andre manglet de fleste av oss elementær kunnskap/tilgang for å rette opp de feil og mangler som nå brått ble synlig. For det tredje ble Q-koder og mangler i første omgang presentert med stygge, dominerende rød-lenker som gjorde at mange infobokser så nokså ille ut. For det fjerde ble det abvdekket svakheter i WD-struktur og i WD-data (eksempelvis rot rundt "Yrke", bildetekster mm). En så stor endring som implementering av WD vil nødvendigvis føre til en del turbulens og skepsis. Da er det desto viktigere å rydde vekk unødvendige hinder og misforståelser.
Jeg syns ihvertfall slik automatisk kategorisering bør testes, diskuteres og få «synke litt inn» før evt. botkjøring i større skala Kimsaka (diskusjon) 17. aug. 2015 kl. 14:43 (CEST)
PS: Til gjengjeld tror jeg personlig tiden snart er moden for å bot-innlegge flere biografi-infobokser... Kimsaka (diskusjon) 17. aug. 2015 kl. 14:43 (CEST)
Kan kjøre noen årganger hvis du sjekker resultatet. — Jeblad 17. aug. 2015 kl. 20:45 (CEST)

2 spørsmål: Vil de vises i tekst? Altså vil det stå f.eks "Kategori:Fødsler i 1990" i teksten, eller vil den være skjult som en del av det andre som kommer fra Wikidata? 2. Regner med at det går an å sette på {{autokategorier}} selv om det er kategorier fra før? Det er jo ikke alle kategorier som finnes på engelsk wikipedia for eksempel. Jeg tenker at dette er mer spennende enn infoboksprosjektet, spesielt gjelder det kategoriene "Personer fra xxx" som jeg sjeldent gidder å sette inn. --- Løken (diskusjon) 17. aug. 2015 kl. 20:20 (CEST)

Det vil bare være en bunnmal, og eventuelt noen flagg for å stoppe kategorisering under gitte forhold. det er ikke noe problem om det allerede finnes kategorier, men over tid vil nok overflødige kategoriseringer ryddes bort. — Jeblad 17. aug. 2015 kl. 20:44 (CEST)
Hva betyr flagg? Gjentar spørsmål 1 siden jeg ikke skjønte om du svarte på det eller ikke ;-) --- Løken (diskusjon) 17. aug. 2015 kl. 22:51 (CEST)
Det eneste som i utgangspunktet vil stå i wikiteksten er {{autokategorier}}. Det er mulig at Lua-fuksjonen vil ta en liste av hvilken egenskaper den skal prøve, og at disse kan komme fra malen. Dette vil da være et alternativ til å hardkode dem. Det er også mulig at Lua-funksjonen vil sjekke malens argumenter for å se om noen egenskaper skal legges til eller trekkes fra. Noe ala {{autokategorier|+P123|-P456}}, hvor egenskapen P123 legges til settet og egenskapen P456 fjernes. Dette fører til et vedlikeholdsproblem, og jeg vet ikke om det er lurt. Vi ønsker mest mulig av vedlikeholdet «inni malen» og ikke på utsiden via parametre, for parametre fører til at vi må vedlikeholde artiklene og ikke malen. — Jeblad 18. aug. 2015 kl. 05:58 (CEST)

Takk for at du jobber med dette, Jeblad, og takk for at du involverer oss andre. Enda om det kan virke sånn, så har jeg ingenting imot automatisering og forenkling. Men jeg lurer på forholdet mellom automatikk og «fri vilje». Det er vel enighet om at alle personer skal kategoriseres etter fødselsår (om det er kjent), og da har jeg ingenting imot at det gjøres automagisk. Men så er det andre kategorier jeg er mer i tvil om vi trenger. Du nevner for eksempel «kategori for personer begravet her». Om vi implementerer dette systemet, vil da alle som har gravsted på Wikidata, få en tilsvarende kategori hos oss? Eller vil vi (etter diskusjon) kunne velge hvilke kategorier som skal importeres? (Og kan vi velge å sette inn bare for noen, f.eks dem som er gravlagt på Æreslunden i Oslo, men ikke andre?)

Jeg lurer også på om systemet vil endre den friheta de enkelte prosjektene har til å velge kategoripraksis. Det ser ut som en-wp har lettere enn no-wp for å opprette kategorier av typen «homofil buddhistisk veganer». Vil automatikken presse fram større ensartahet? (Ikke sikkert det er så galt, men greitt å vite.) Det er også av interesse å vite om dette (etter hvert) vil kreve mer samordning av kategoritrærne. Dette er litt samme diskusjonen som hva infoboksene skal inneholde. Automatisk innfyll i bokser kan være bra, men vi bør diskutere hva som skal fylles inn. Automatiske kategorier kan være bra, men hvem og hvordan avgjør vi hvilke kategorier dette gjøres med? Forsøk med fødselsår høres imidlertid veldig greitt ut. Hilsen GAD (diskusjon) 17. aug. 2015 kl. 23:24 (CEST)

Slik jeg ser for meg dette så lar vi malen kun kategorisere der vi har eksisterende kategorier, vi lar ikke malen være kreativ å lage røde kategorier. Det vil si at har vi ikke opprettet kategorien «homofil buddhistisk veganer» så lar vi ikke malen kategorisere i den. Spørsmålet er mer åpent om vi skal tillate automatisk kategorisering i en kategori «buddhistisk veganer» hvis vi har den og den er foreldrekategorien til «homofil buddhistisk veganer». Foreløpig mangler vi egenskaper for dette, og det er ikke lett å tolke kategoritreet med hensyn på hva som faktisk kan flyttes opp til foreldrekategorier. Jeg tenker vel at vi løser de enkle problemene først og så utsetter vi resten. — Jeblad 18. aug. 2015 kl. 06:06 (CEST)
Takk for svar. Tolker jeg deg rett i det følgende: Om noen manuelt oppretter kategorien «Personer gravlagt på Æreslunden i Oslo», så vil alle personer som har P1791=Æreslunden i Oslo, automatisk komme i denne kategorien? Hilsen GAD (diskusjon) 18. aug. 2015 kl. 07:38 (CEST)
Ja. Vi må manuelt opprette kategorien for at noen skal kategoriseres i den, og kategorien hos oss må også kobles til riktig element på Wikidata, men deretter vil alle som har denne kategoriseringen på Wikidata også få den hos oss. Jeg tror vi må lage en demo av dette for at det skal bli forståelig. — Jeblad 18. aug. 2015 kl. 09:37 (CEST)

How can we improve Wikimedia grants to support you better?[rediger kilde]

My apologies for posting this message in English. Please help translate it if you can.

Hello,

The Wikimedia Foundation would like your feedback about how we can reimagine Wikimedia Foundation grants, to better support people and ideas in your Wikimedia project. Ways to participate:

Feedback is welcome in any language.

With thanks,

I JethroBT (WMF), Community Resources, Wikimedia Foundation.

(Opt-out Instructions) This message was sent by I JethroBT (WMF) through MediaWiki message delivery. 19. aug. 2015 kl. 01:08 (CEST)

Panoramafrihet - status quo[rediger kilde]

Panoramafrihet i Europa.
Rødt, ikke panoramafrihet, lysegrønt kun for bygninger.

Europaparlamentet hadde nylig for seg et dokument som bl.a. inneholdt restriksjoner for panoramafriheten. Dette avsnittet ble fjernet fra dokumentet, slik at de til nå gjeldende regler gjelder fortsatt: De som har restriksjoner fortsetter med det, mens land med rimelig frihet beholder sine regler. Lobbyvirksomheten fortsetter.

De av oss som er på reisefot og ikke kjenner reglene i landet de skal til, bør lese seg opp. --Bjørn som tegner (diskusjon) 15. aug. 2015 kl. 22:43 (CEST)

Positivt! Da blir det opptil innbyggerne i hvert av et titalls land å få gjennom endring i sitt parlament. H@r@ld (diskusjon) 19. aug. 2015 kl. 21:13 (CEST)
Det er et land som er svært relevant for leserne av denne Wikipedia som helst også burde fått en mørkere grønnfarge. Haros (diskusjon) 19. aug. 2015 kl. 21:17 (CEST)

Notis om kandidatartikkel: The Beatles[rediger kilde]

Artikkelen The Beatles er nominert til WP:UA. Se Wikipedia:Kandidatsider/The Beatles.

Mvh M O Haugen (diskusjon) 23. aug. 2015 kl. 09:20 (CEST)
Dette er en notis for å informere om diskusjoner og prosesser andre steder på Wikipedia, ikke et diskusjonsinnlegg i seg selv.