Wikipedia:Tinget/Arkiv/2014-30

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arkiv
Arkiv
Dette er et arkiv over inaktive diskusjoner fra Wikipedia:Tinget. Vennligst ikke gjør endringer her. Ønsker du å fortsette en gammel diskusjon, ta det opp på den aktive diskusjonssiden.

Pekerside / Søkefunksjon[rediger kilde]

På bakgrunn av et spørsmål på Brukerdiskusjon:Anne-Sophie_Ofrim#Pekersider har jeg gjort meg noen tanker. Anne-Sophie har svart greit nok, hun. Det vil (nesten selvfølgelig) være uaktuelt å opprette pekersider for omtrent hvert eneste etternavn eller stedsnavn som finnes, men ved minst tre personer med både fornavn og etternavn felles, bør det lages pekerside. Men jeg har latt min lille hjerne spinne videre. Kan det lages en liten malsnutt til å legge i bunnen på slike pekersider, som lenker til Wikipedias standard søkefunksjon, med funksjonen intitle: ? I det søket som er oppgitt i spørsmålet nevnt ovenfor, har vi én pekerside for Paal Frisvold, som peker til to personer Paal. Videre har vi på Wikipedia artikler om tre andre Frisvold'er, Frede, Sigurd og Tom. Derfor kunne det kanskje være kjekt med en liten klikkbar mal som søker opp andre artikler med samme navn, i dette tilfellet Frisvold, etternavnet alene. Søkeformatet er enkelt, intitle:Frisvold.
Dessuten, er det mulig å programmere søkesiden slik at intitle: gjøres til standard/defaultverdi ved søk, istedet for full intext:-søk? Et intext-søk på Johansen ville ellers gi ørtenhundreogtreogplenty tilslag, så forsiktighet bør jo anbefales. Selvsagt må det da lages en liten avkrysningsboks foran eller bak søkefeltet for å angi intext. Eller - kanskje søkemetode intitle eller intext velges som personlig oppsett i innstillinger, men som eventuelt kan overstyres ved slik avkrysning?
Jeg stiller altså TO spørsmål: 1) Kan en liten mal supplere pekersider? 2) Kan søkefunksjonen tilpasses? TorSch (diskusjon) 7. jul. 2014 kl. 13:20 (CEST)

Ingen reaksjoner mottatt. Jeg må tydeligvis omskrive og klargjøre enda bedre hva jeg mener, men ikke akkurat nå. Denne kommentaren er ment for at avsnittet ikke skal arkiveres ennå. TorSch (diskusjon) 19. jul. 2014 kl. 16:10 (CEST)
Jeg tror denne italienske pekesiden inneholder det du ser etter, klikk på iniziano con eller contengono og du får opp søk på ord i artikkel eller artikler som begynner med. Jeg mener å ha sett pekesider med denne muligheten på språk jeg behersker bedre enn italiensk (som jeg ikke kan), men husker ikke eksempler. --Dyveldi ☯ prat ✉ post 19. jul. 2014 kl. 18:46 (CEST)

Ta først en kikk på søkeformatene. Du skal lete etter en som helt sikkert het Gundersen, men fornavnet er for øyeblikket borte for deg. - Du kan taste inn Gundersen i søkefeltet, og du kan få opp ett forslag i søkeboksen, i mitt tilfelle Gundersen & Grønlund A/S. - Eller du kan trykke på feltet som dukker opp under søkeboksen, og er tekstet «inneholder ... Gundersen».

Valgene er altså enten ETT forslag, eller alle artikler som enten har navnet Gundersen i tittelen, eller bare ett eller annet sted i artikkelteksten; i Gundersens tilfelle 2.185 artikler. Ett tilslag er for lite til å finne denne Gundersen, 2.185 artikler er for mye å lete i, selv om de fleste artiklene som omhandler personer ved navn Gundersen stort sett er listet tidlig blant tilslagene. Og meget få artikler begynner med Gundersen; det er som regel et fornavn først.

Søkeopsjonen «intitle:Gundersen» gir derimot bare en utlisting av de artiklene der Gundersen inngår som en del av artikkelens tittel. Lettere å bla i.

Med hensyn til pekersider: Vi kan ha ment at fornavnet kanskje var Svein. Vi kan søke etter Svein Gundersen, og kan risikere å få opp en pekerside med to Svein'er, men ingen av dem vi er personen vi ser etter, han må ha hatt et annet fornavn. Nå ville jeg hatt en bitteliten bunnmal som tilbyr et nytt søk, uten fornavn, men med opsjonen «intitle:Gundersen», fordi vi altså ikke kjenner fornavnet. Søk fra denne bunnmalen bør gi oss alle de Gundersen'er som det finnes artikler om, uavhengig av fornavn, men ekskludere alle de tilslag som bare finnes inne i artiklene. Lettere å lete i en slik liste.

Mitt eksempel baserer seg på et etternavn, men funksjonen kan være like aktuell for andre søk. «intitle:Langeland» gir tilslag både på etternavn og på geografiske navn. «intitle:tyrkisk» gir et bredt spekter av artikkeltyper, men langt færre (for meg 34) enn de 2.665 artikkelforslagene som dukker opp hvis vi bruker standardsøket "inneholder" i formatet intext.

Den eksisterende bunnmalen på pekersiden er en del av problemet. Vi får opsjonen om å søke etter «Artikler som begynner med Gundersen». Det blir ikke mange.

Ble dette noe klarere? Eller er mine omstendelige forklaringer noe som bare gjør det vanskeligere? Jeg tror Dyveldi's italienske eksempel ikke er i nærheten av det jeg ser etter. TorSch (diskusjon) 20. jul. 2014 kl. 00:24 (CEST)

Pekersider er en merkelig greie som egentlig er nokså sammensatt. Vi kan lage pekersider av oppføringer som skrives likt, som uttales likt, som har likt innhold, omtaler et tilsvarende begrep, osv. De to første kan også lages på bakgrunn av deler av skriveform eller uttaleform, slik som etternavn eller fornavn. Hvis vi bruker «intitle» så får vi i noen tilfeller en ekstrem mengde falske positive tilslag. Det kan gjøre søkefunksjonen svært lite brukervennlig.
Det er også viktig å være klar over at det er flere måter å søke på, og at to hovedgrupper er eksponert i søkeboksen. Skal vi introdusere enda en type så begynner det å bli komplekst for våre brukere, da slike skjulte effekter gir lite indikasjoner på at noe ekstra skjer. Hvis det settes inn ekstra maler på pekersider så kan det kanskje fungere, men jeg er litt tvilende til at brukere oppdager og bruker en slik navigasjon.
Muligens bør vi også vurdere om vi ønsker å legge arbeid i å lage slike pekersider. Det vil komme lister via Wikidata og da kan vi automatisere pekersider. — Jeblad 25. jul. 2014 kl. 13:23 (CEST)

Opplasting fra Europeana[rediger kilde]

Det er gjort tilgjengelig et verktøy på Europeana for opplasting av mediainnhold. Dette har økt mengden opplastet innhold dramatisk, og sånn sett er det interessant. Problemet er imidlertid at innholdet som blir gjort tilgjengelig på Europeana er av redusert oppløsning, og at selv de lenkene som skulle gått til høy-/fulloppløseligt innhold er begrenset. Blant annet gjelder dette for innhold fra DigitaltMuseum. Mer om verktøyet på Sharing multimedia on Wikipedia now easier with new tool. — Jeblad 25. jul. 2014 kl. 11:32 (CEST)