Wikipedia:Siter Wikipedia
Utseende
- Wikipedia har en ny funksjon for å lage kildehenvisning til spesielle artikler. For verktøyet, se Special:Cite, eller klikk på «Siter denne artikkelen»-lenken til venstre for artikkelen du vil henvise til.
Folk vil ofte vite hvordan de skal sitere Wikipedia i andre arbeid.
- Du bør verifisere det som skrives på Wikipedia med andre uavhengige kilder hvis mulig.
En wiki er en uvanlig form for media, og er vanskelig å tilpasse den vanlige formen for kildebruk. Wiki er ikke papir, så du er nødt til å bruke et elektronisk format istedenfor. Det eksakte siteringsformatet avhenger av hvilken kildehenvisningsstil du følger, men her er noen få grunnregler du bør tenke på:
- Du bør ikke sitere noen spesielle forfattere for en generell artikkel om Wikipedia. Wikipedia er et samarbeid mellom mange. Hvis du likevel skulle trenge listen over artikkelforfattere så kan du finne den på den aktuelle sidens historiedel.
- Kildehenvisningen din bør normalt inneholde både tittelen på artikkelen og Wikipedia, den frie encyklopedi, akkurat som du ville for en artikkel i en bladpublikasjon.
- Kildehenvisningen bør normalt inkludere dato og klokkeslett til artikkelrevideringen du bruker, fordi siden kan endres radikalt fra den tiden du så på den til den tiden noen som følger referansen din ser den. Dette kan bli funnet ved å se på sidens Historie-lenke til venstre eller på toppen av siden, og notere tiden på den øverste revideringen (klokkeslett er i Coordinated Universal Time, eller UTC, såfremt du ikke har logget inn og justert klokkeslettet til din egen tidssone). Du kan også finne dato og klokkeslett for siste revidering nederst på siden.
- De fleste kildehenvisningsstiler vil sannsynligvis kreve artikkelens lenke. Hvis det krever at den er kort kan du bare inkludere Wikipedia-adressen (f.eks. http://no.wikipedia.org/ for en norsk artikkel) fordi adressen til artikkelen kan bli hentet fra artikkelens tittel. Legg merke til at du bør klikke på «Permanent lenke» i verktøyboksen til venstre på siden. Da inkluderer URLen en unik identifikator slik at henvisningen vil gå tilbake til den eksakte versjonen av artikkelen du referer.
- Mange kildehenvisningsstiler krever også datoen du så på siden. Vi foreslår likevel at du utelater dette hvis mulig, da inkluderingen av revidert dato eller «Permanent lenke» gjør dette uviktig.
- Hver Wikipedia-artikkel bør få sin egen kildehenvisning.