Wikipedia:Orientering om Wikipedia til dags- og ukepressen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Orientering om Wikipedia til dags og ukepressen er et kort notat som sendes ut til alle aviser for å informere om rettigheter og plikter hvis en bruker stoff fra Wikipedia eller lenker til sider på Wikipedia, og å sikre at man finner frem til korrekt informasjon gjennom de tekniske og organisatoriske hjelpemidler vi har på Wikipedia. For annen informasjon om pressehenvendelser, se Wikipedia:Presse.

Wikipedia er et delprosjekt under Wikimedia Foundation (en amerikansk ideell stiftelse, basert i Florida). Andre slike prosjekt er Wiktionary, Wikibooks, Wikisource, Commons og en serie mindre prosjekter som er i oppstartsfasen. Innenfor Wikipedia er det igjen flere delprosjekter på forskjellige språk. Av de største er engelsk og tysk ([1] og [2]), og her hjemme har vi bokmål med riksmål, nynorsk og samisk ([3], [4] og [5]). Samisk wikipedia er helt i startgropen.

Kopiering og sitering av stoff fra Wikipedia[rediger kilde]

Stoff fra Wikipedia kan siteres i henhold til god skikk og bruk, slik det kan siteres fra alle åndsverk. Som minimum kan en sitere utfra Bern-konvensjonens regler, men da Wikipedias materiale er lisensiert under GFDL (GNU Free Documentation License) kan en også kopiere tekst. Dette forutsetter at en oppgir kilde og hvor originalmaterialet er tilgjengelig. En lenke til originalartikkelen og en navngiving av Wikipedia som kilde vil være tilstrekkelig.

Hvis artikler fra Wikipedia brukes til å lage nye verk, vil en enten måtte kreditere Wikipedia som kilde og dermed støtte seg på Wikipedias egen kreditering av bidragsytere i historikken til artiklene, eller en må kreditere bidragsyterne sammen med andre forfattere i det nye verket. GFDL angir at 5 av hovedbidragsyterne må bli kreditert. Det må enten angis hvilke deler av det nye verket som omfattes av GFDL-lisensen eller så må hele verket være GFDL-lisensiert. Det som menes med verket i denne sammenheng vil typisk være teksten i en avisartikkel. Avisproduktet vil ikke få en endret lisensiering av at et enkeltstående verk har en avvikende lisensiering.

Det er også mulig å kontakte de enkelte bidragsyterne for derved å publisere en artikkel under en avvikende lisens.

Mediefiler fra Commons[rediger kilde]

Det brukes en egen felles tjeneste for mediefiler innenfor wikimedia. Denne tjenesten omtales som Commons, og er et sentralt datalager for mediefiler. Slike filer kan ha avvikende lisenser, men vil typisk være av en slik art at de omfattes av GFDL. Slike filer må derfor sjekkes i hvert enkelt tilfelle, og lisensen skal fremgå av billedsiden.

Spesielt gjelder at filer kan ha avvikende krav til kreditering.

På samme måte som ved bruk av tekst gir lisensieringen en del føringer på bruken av filene. Hvis det er ønskelig å bruke filene på en avvikende måte, for eksempel med endret lisens, bør det tas kontakt med de enkelte rettighetshaverne. Hvis ikke skal filene krediteres slik det fremgår av lisensbestemmelsene.

I sin alminnelighet omfatter minstekravet ved bruk av illustrasjoner at opphavspersonen (f.eks. fotografen) blir navngitt i bildets byline. Redaksjoner bør være oppmerksomme på at gjenbruk av media fra Wikipedia/Wikimedia ikke fritar gjenbrukeren for de kravene som er oppgitt i lisensen, selvom bruken i sin alminnelighet er kostnadsfri. Brudd på lisenskravene kan føre til erstatningsansvar overfor opprettshaver.

Lenking til og fra Wikipedia[rediger kilde]

Wikipedia setter ingen føringer på lenking til egne servere, men det bør fremgå av lenken hva det lenkes til, og tekst og utforming bør være i henhold til god skikk og bruk. Dyplenking til artikler er ansett for å være en naturlig del av nettet. Tillatelse til slik dyplenking gjelder ikke der sidene endrer karakter, i disse tilfellene må en kopiere stoffet til egen server.

Det er ikke anledning til å hotlenke hverken tekst eller media fra Wikipedia. Når slik hotlenking (leeching) oppdages vil den medføre blokkering av tilgang fra de aktuelle adresser. Hotlenking er metoder for å hente ut materiale fra serverne og plassere det i en kontekst på egen server eller tjeneste på en slik måte at belastningen plasseres på Wikimedias servere og linjer mens de fremstår som en del av en annen tjeneste.

Wikipedia lenker til andre nettsteder som en del av dokumentasjon av artikler og materiale. Ikke minst skjer dette i utstrakt grad til nettaviser for å dokumentere dagsaktuelle saker og utsagn fra omtalte personer i leksikonet. Når slik lenking skjer, tilstreber vi at den skal skje i henhold til god skikk og bruk, at det fremgår hva det lenkes til og hvem som tilbyr den lenkede tjenesten.

Forbehold[rediger kilde]

Wikipedia er redigerbar for alle, med de fordeler og ulemper det medfører. Det finnes foreløpig ingen form for sjekkpunkt ved publisering; en artikkel kan derfor være i en vilkårlig tilstand når det lenkes til den. Dette gjør at det bør utvises varsomhet med å lenke til utsatte artikler med pågående redigeringer. I disse tilfellene kan det være aktuelt å lenke til artikkelen slik den fremsto på et bestemt tidspunkt. Dette kan en gjøre ved enten å kopiere lenken under «Siter denne artikkelen» i venstremenyen eller ved å kopiere en lenke til en spesiell versjon av artikkelen slik den fremstår i historikken. Vi vil imidlertid gjøre oppmerksom på at flere versjoner kan være fjernet fordi de inneholder faktafeil og/eller unøyaktigheter. Kun siste versjon av en artikkel er å anse som «offisiell», og da kun frem til en ny versjon er tilgjengelig.

Dersom man ønsker å finne ut noe om en artikkels historikk – hvem som har skrevet den, hvordan den har utviklet seg og så videre – trykker man ganske enkelt på «historikk»-fanen øverst på siden. Da får man opp en liste over redigeringshistorikken. Ved å trykke på de enkelte brukernavn kan man komme til bidragsyternes brukersider, der det ofte vil ligge noe mer informasjon om hvem som står bak brukernavnet. Man kan også enkelt sammenligne versjoner av artikkelen.

Hvis det i noe tilfelle er aktuelt å lenke til en spesifikk artikkel (permanent lenke) vil vi sterkt anbefale å samtidig lenke til artikkelen slik den fremstår som «offisiell» (siste versjon). Vi vil også sterkt anbefale at det gjøres oppmerksom på at Wikipedia har en åpen redaksjonsmodell og at lenking til eldre versjoner av en artikkel er å se inn i redaksjonsprosessen. I den grad det lenkes til slike versjoner for å vise tilfeller av trolling (vandalisme) bør det også fremgå hvordan slike tilfeller håndteres. Vær oppmerksom på at versjoner med forekomster av grov trolling kan fjernes uten forvarsel, og at versjoner kopiert verbatim kan være i en slik form etter trolling at de inneholder injurierende påstander. Versjoner i historikken blir generelt ikke ryddet hvis ikke artikkelen bryter norsk eller amerikansk lov.

Kvalitetssikring[rediger kilde]

Brukerne på Wikipedia har flere redskap til rådighet for å fjerne feilaktig informasjon og vandalisme. En av de viktigste er oversikten over siste endringer, hvor vi følger med på alt som legges inn. Denne listen kan også sorteres på forskjellige måter, og artikler som ikke er sjekket av en administrator er – for administratorer – tydelig merket med et rødt utropstegn.

De fleste artikler er også plassert i en eller flere brukeres overvåkingslister. Dermed vil de som følger med artiklene lett legge merke til at noe har blitt gjort, og kan kontrollere dette. Mange av brukerne som er involvert i vedlikeholdsarbeidet overvåker spesielt artikler om temaer de kjenner godt, og kan dermed bidra til å vurdere endringer på en mest mulig profesjonell måte.

I tillegg til dette finnes det også roboter som oppdager mistenkelige endringer slik at disse raskt kan rettes.

Testing av vandalismebekjempelse[rediger kilde]

Flere journalister har som en del av sitt arbeid testet Wikipedia, ved å legge inn feil i artikler og se hvor lang tid det tar før dette blir korrigert. Dette regnes av administratorene som vandalisme, og kan føre til blokkering. Hvis et nyhetshus blokkeres, og nyhetshuset har felles ip-adresse, så vil det postes en beskjed om trollingen til alle i nyhetshuset som forsøker å redigere i Wikipedia. En slik blokkering vil ikke nødvendigvis bli fjernet med en gang dersom man sier fra om bakgrunnen; at vandalismen var planlagt bedrer på ingen måte saken.

Hvis en selv tester så vil følgende skje: Artikkelen blir tilbakestilt til foregående versjon (er trollingen grov vil versjonen bli slettet), brukeren vil bli blokkert for en periode, og en melding legges på brukerens diskusjonsside. På bakgrunn av hva som finnes av logger vil responstiden på vandalisme variere. Skoler er vanligvis svartelistet på grunn av tidligere aktivitet og tilbakestilles og blokkeres på 1-2 minutter, mens nyhetshus er ukjente. Dette kan variere da enkelte nyhetshus allerede er svartelistet på grunn av tidligere «testing».

Vi oppfordrer også til å tenke gjennom den etiske siden ved å selv legge inn feil på Wikipedia for å teste systemet. Grov vandalisme på Wikipedia er helt sammenlignbart med grov vandalisme på en nettavis. Eneste forskjell er at vi har verktøy som gjør det lett å tilbakestille vandalisme, mens de moralske og juridiske implikasjonene er helt sammenlignbare. I andre sammenhenger vil det for de fleste journalister være helt utenkelig å selv sabotere noe for så å skrive om feilen. For å ta et eksempel: Hvis man skal skrive om temperaturer i frysedisker går man ikke først inn og fikler med termostaten for så å konfrontere butikksjefen med at disken er for varm. Den tiden vi bruker på å tilbakestille testen kunne blitt brukt på noe mer konstruktivt og det hele hemmer Wikipedias vekst.

Viktige sider[rediger kilde]

  • Privacy policy som gjelder i prosjektene som Wikipedia er en del av
  • Om Wikipedia og hva prosjektet er (og ikke er)
  • Forbehold og aktsomhetsregler knyttet til stoffet i Wikipedia