Wikipedia:Mistillit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Dette er et utkast til en løsning på konflikter der det kan bli aktuelt å trekke inn administratorstatus. Det er det fritt frem å redigere denne siden, men ettersom den er tenkt som diskusjonsgrunnlag bør større, innholdsmessige redigeringer forklares på diskusjonssiden.

Bakgrunn[rediger kilde]

I en situasjon der en administrator eller byråkrat har mistet brukernes tillit på grunn av overtramp eller har sviktet sine plikter som sådanne, kan det være aktuelt å inndra administratorretighetene.

I slike tilfeller er det viktig å både ivareta brukernes interesser, administratorens rettssikkerhet og prosjektets integritet. Denne retningslinjen er derfor laget for slike prosesser.

Årsaker til inndragelse av administratorrettigheter[rediger kilde]

  • Misbruk av administratorrettigheter, inkludert men ikke begrenset til sletting, tilbakestilling, beskyttelse og blokkering. Det må være klart at det dreier seg om misbruk, og ikke feiltrykk eller uskyldige misforståelser.
  • Grove overtramp av prosjektets retningslinjer som har ført til blokkering. Overtrampene må være av en slik art at brukere har mistet tilliten til administratoren, for eksempel ved at man har en begrunnet frykt for at administratoren kan komme til å sabotere prosjekter eller søke hevn ved hjelp av administratorrettighetene.


Krav om inndragelse og mistillit[rediger kilde]

Både mistillitsvotum og krav om inndragelse av administratorrettigheter kan fremmes av alle i Tinget. Begge skal fremmes på en saklig måte.

Mistillit[rediger kilde]

Et mistillitsvotum er den mindre alvorlige reaksjonen overfor en administrator som kan fremmes. Fornærmede legger frem sin sak i Tinget, evt. sammen med en liste over hva vedkommende mener administratoren må gjøre for å få fornyet sin tillit. Administratoren kommer med motsvar. Saken vil deretter bli debatert, og en avstemning om mistillit finner sted. Hvis det er fremlagt forslag til hva administratoren må gjøre, skal hvert enkelt punkt i listen voteres over og en rimelig frist settes. Administratoren plikter å oppfylle punktene det er flertall for innen fristen. Å ikke gjøre dette fører automatisk til krav om inndragelse av administratorretigheter

Krav om inndragelse[rediger kilde]

Ved krav om inndragelse av administratorretigheter skal det oppnevnes et dommerutvalg. For at denne skal være så uhildet som mulig, oppnevnes den ad hoc, det vil si for hvert enkelt tilfelle.

Oppnevnelse foregår slik:

  • Straks et krav om inndragelse er fremsatt settes det igang valg av utvalg.
  • Valgbare til utvalger er: Brukere som har vært registrert i minst tre måneder på no.wikipedia, og som har minst 500 redigeringer, har funksjonerende Wikipedia-epost og som er villig til å delta i komitéen.
  • Forslagsrett til utvalget og protestrett har: Brukere hvis brukerkonto var opprettet før avstemningen begynte og som har gjort minst 1 redigering minst 7 dager før avstemningen begynte.
  • Personen som fremsatte kravet og administratoren kravet gjelder har ikke forslagsrett, for å unngå at man selv får velge sitt panel.
  • Forslag til medlemmer settes opp direkte under kravet. Kandidatene må kontaktes og si fra om de er villige til å stille. Dersom de føler seg inhabile i saken henstilles det til at de varsler om dette. Dersom det kun kommer forslag på fem navn innen fristens utløp anses disse som valgt, såfremt ingen har innlagt protest. Dersom det foreslås flere, velges de som har flest stemmer.
  • Protester mot en kandidat til utvalget må være saklig begrunnet.
  • Valget til utvalget varer i 48 timer. Dette fordi saken av hensyn til alle parter bør behandles så raskt som mulig. Dersom det ikke er nok kandidater uten protester ved fristens utløp kan fristen forlenges med ytterligere 24 timer.

Utvalgets arbeid[rediger kilde]

Utvalgets arbeid foregår etter følgende rutine:

  • Den som har fremsatt kravet og administratoren sender så raskt som mulig en epost til medlemmene av komitéen der de legger frem sin side av saken. Lenke til komitémedlemmenes Wikipedia-epost legges inn ved deres navn slik at det sikres at epostene når alle. Epostene bør inneholde lenker til relevante logger. Epostene skal behandles konfidensielt.
  • Forslagsstiller og administratoren kan, om de ønsker, utnevne en hvilken som helst annen bruker til å tale sin sak.
  • Komitémedlemmene drøfter saken etter å ha lest begges innlegg og ber eventuelt om mer opplysninger. De kan så fatte sin avgjørelse.
  • Dersom komitéen mener det er nødvendig med mer offentlig debatt kan den invitere til det. Innholdet i epostene til komitéen skal ikke offentliggjøres, kun sammendrag av saken.
  • Avgjørelsen forkynnes under kravet i form av et sammendrag av saken og komitéens konklusjon.
  • Komitéens avgjørelse er bindende for alle parter, men forslagsstiller og administrator har rett til å anke avgjørelsen innen 7 dager, og be om ny behandling og eventuelt sende inn ytterligere argumentasjon. Forslag til tilføyelse: Anken behandles som den opprinnelige klagesaken og med en nyoppnevnt klagekomité (ankekomité) der maksimalt to medlemmer av den forrige behandlende utvalget kan delta. (I praksis kan det medføre at dersom de samme tre får flest stemmer i forbindelse med oppnevnelse av ankekomité, vil nummer 3 bli forbigått av den med fjerde mest stemmer som ikke tidligere har behandlet aktuelle klagesak.)

Hensyn utvalget skal ta[rediger kilde]

Utover at utvalget skal ta hensyn til at alle parter i saken blir rettferdig behandlet, skal de spesielt vurdere:

  • Dersom det dreier seg om et enkelttilfelle fra en administrator som ellers har plettfri vandel, må dette trekke i formildende retning.
  • Dersom det tidligere har vært problemer knyttet til administratorens oppførsel, og administratoren er gjort kjent med misnøye, må dette trekke i skjerpende retning. En eventuell advarsel fra tidligere prosess vil også trekke i skjerpende retning.
  • Krav om mistillit vil trekke sterkt i skjerpende retning.

Mulige utfall[rediger kilde]

  • Avvisning: Kravet avvises dersom utvalget kommer til at det ikke foreligger misbruk eller grove overtramp.
  • Advarsel: Dersom utvalget kommer til at det ikke foreligger misbruk eller grove overtramp, men at det allikevel er klanderverdig oppførsel, kan administratoren få en advarsel som skal komme i betraktning ved en eventuell ny sak.
  • Betinget inndragelse: Dersom utvalget kommer til at det er grunnlag for å inndra administratorrettighetene, men utvalget er usikker på om dette er i tråd men den almene meningen på norsk Wikipedia, kan rettighetene inndras betinget. I slike tilfeller vil administratoren få et tilbud om at et mistillitsvotum skal holdes umiddelbart, slik at alle kan si sin mening. Administratoren må selv velge om dette er aktuelt og bli minnet på at resultatet kan bli ubehagelig. Dersom administratoren ønsker avstemning umiddelbart, vil ikke rettighetene bli fjernet, men dersom administratoren benytter dem før avstemningen er over, vil avstemningen bli stoppet umiddelbart, og inndragelsen gjøres ubetinget.
  • Ubetinget inndragelse: Dersom komitéen kommer til at det utvilsomt er grunnlag for inndragelse inndras rettighetene umiddelbart. Den tidligere administratoren kan etter ett år stille til nytt valg om han eller hun så ønsker.
  • Utestengelse: I saker hvor utvalget mener det er nødvendig, kan administratoren i tillegg utestenges fra Wikipedia.

Fremsatte krav[rediger kilde]

Dette er ikke en aktiv ordning; fremsett derfor ikke krav på nåværende tidspunkt. Ta del i diskusjon om ordningen dersom du ønsker at de skal tas i bruk.