Wikipedia:Kategorier versus lister

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Kategorier er desentraliserte, og ble implementert på denne måten for å gjøre indeksering enklere når siden opprettes, og for å dele opp kategorivedlikeholdsarbeidet mellom sidevedlikeholdere.

Men kategorisystemet skaper flere problemer enn det løser:

  • Sider er synonyme med tilholdssteder. Redaktører har sine favorittsider som de overvåker og vedlikeholder. Dette omfatter kategoritaggen på de sidene. Hver enkelt redaktørs syn på kategorisering er forskjellig. Så når du beslutter å legge en stor gruppe av sider inn i en kategori, vil noen av vakthundene ha innsigelser og fjerne taggen fra sidene sine. Dette skaper hull i kategoriene, og hullene kan føre til redigeringskriger når du forsøker å fylle de hullene. I motsetning er lister sentraliserte, så du trenger vanligvis ikke bekymre deg for vakthundene, fordi du lenker til sidene deres uten å endre sidene deres i det hele tatt. I de fleste tilfeller vil de ikke en gang bli oppmerksom på lenken. Likevel kan de med en ny funksjon som kom noen år før 2018, få automatisk beskjed om at det har kommet en ny lenke til en side de har opprettet (de må ha opprettet den, det holder ikke å bare overvåke den).
  • Kategorier har ikke sidehistorikker. Når en kategoritagg fjernes fra en side, og lenken til den siden forsvinner fra kategorisiden, er det ikke noen nedtegnelser på den kategorisiden om at siden noen gang har vært der. Så den eneste måtene å oppdage forsvinninger er enten fra hukommelsen eller ved å kryssjekke mot en liste over det som var der. Lister har historikker, så ved å bruke diff, kan du enkelt overvåke slettinger.
  • Når en kategori slettes, kan den ikke bli gjenopprettet. Alle taggene som fører til den har blitt fjernet. Informasjonen i taggene kan ikke gjenoppbygges så enkelt som en side kan. Det krever å gå gjennom sidehistorikkene på hele Wikipedia for å gjenfinne de slettede taggene.
  • Når en side slettes, forsvinner den fra kategorisystemet, og de fleste personer merker det trolig ikke, med mindre de leter spesifikt etter den (men de søker vanligvis når de leter etter spesifikke emner), så dette kan lesere lide av når de tvinges til å bla i ufullstendige kategorier. Men med lister blir lenken rød når en side er slettet. Hvis artikkelen var viktig, blir de som overvåker listen varslet og kan ta forholdsregler for å rette opp skaden på emneområdet.
  • Kategorier kan ikke inneholde sidenavn som ikke ennå eksisterer ennå. Lister kan det. Rødlenker er nyttige som indikatorer på manglende sider og som oppgavepåminnelser (om å opprette de artiklene).
  • På grunn av kategorisystemets desentraliserte natur, er innlegging for fjerning av lenker tungvint og krever at man går til hver enkelt side. Dette sinker kategorifylling og kategoribeskjæring, og kan forstyrre idédugnadsprosessen som noen redaktører bruker til å opprette lister. Lister kan imidlertid bygges rask ved hjelp av å klippe ut & lime og redigere tekst på flekken. Glossarer på weben kan fanges og beskjæres ned til bare termene, dertter sortert med en kommando eller et program, deretter kan en makro formatere dem som lenker, og til slutt blir teksten limt inn på en Wikipedia-side. Vokabularer og termlister er enda lettere å konvertere til Wikipedia-lister. Det er forbløffende hvor mange av lenkene som blir blå – Wikipedias dekning er omfattende, men sider forblir ofte uoppdaget eller begravet ett eller annet sted i en obskur kategori frem til en god liste blir laget.
  • Kategorier er ikke modelære, lister er det. Så nye lister kan opprettes fra deler av andre lister, og underavsnitt i lister kan gjøres om til nye sider når listen vokser seg for stor.

På samme måte kan kategorier ha fordeler fremfor lister:

Se Wikipedia:Kategorier, lister og seriebokesr#Fordeler ved en kategori
Se Wikipedia:Kategorier, lister og seriebokser#Ulemper ved en liste

Mal:Listenavboks