Wikipedia:Kandidatsider/Henrik I av England

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Henrik I av England[rediger kilde]

Interessant om engelsk middelalderhistorie. Ctande 13. apr 2008 kl. 14:57 (CEST)

Anbefalt[rediger kilde]

  1. For For Ctande 13. apr 2008 kl. 14:57 (CEST)
  2. For For --MHaugen 13. apr 2008 kl. 15:41 (CEST)
  3. For For – Jeg har lest gjennom denne flere ganger, og er ikke i tvil. Mvh Tpb 13. apr 2008 kl. 21:25 (CEST)
  4. Nøytral Bjoertvedt 14. apr 2008 kl. 00:57 (CEST)

Kommentarer[rediger kilde]

  • Malen over Henriks forfedre (Forfedre av Henrik I av England) mangler flere navn med det resultat at det står {{{21}}} hvor det skulle vært navn. Bør rettes. mali 13. apr 2008 kl. 20:32 (CEST)
Her har det vært gjort en stor jobb. Jeg har tatt litt skrivefeil her og der, men har fortsatt tre hovedinnvendinger: 1) Det blir fortsatt for lite lange linjer i historien, særlig i kontrast til detaljeringsgraden i mye av de personlige, ekteskapelige og krigerske hendelsene. Bra at det sies en del om finansstyringen i innledningskapitlet "Oversikt", og litt lengre nede, men alt i alt savner jeg mer om hva Henrik faktisk utrettet av varig verdi utover forholdet til kirken. Hvordan ble England endret under hans styre, særlig som følge av hans initiativ? Ble landet rikere, fattigere, svakere, sterkere, svakere? 2) kapitlet "Erobringen av Normandie" inneholder for mye forskjellig, og bør deles i to. 3) Jeg ser at striden mellom konge og pave står sentralt, men dette relateres ikke til investiturstriden på kontinentet, hvor også britiske munker og myndigheter var aktive. Hvordan passer Henriks stridigheter med paven inn i det kontinentale bildet? Mvh Bjoertvedt 14. apr 2008 kl. 00:57 (CEST)
Heisan, har denne kommet hit? Jeg hadde sjøl lagt den litt på vent. Den er innenfor kriteriene til anbefalt, men den jeg hadde noen mindre punkter jeg hadde håpet å få avklart tydeligere, eksempelvis dødsårsaken til kongen. Noen kilder sier forspisning og andre sier forgiftning, og jeg sjøl tror det må være noe midt i mellom kombinert med høy alder, men jeg savnet en god kilde på dette punktet. --Finn Bjørklid 17. apr 2008 kl. 12:26 (CEST)
Og til spørsmålene over. Det er mulig at kapitlene bør deles mer opp. Jeg startet med å oversette den engelske artikkelen, men den ga flere spørsmål enn svar og måtte selv utvide den betraktelig. Av de varige verdier er at Henrik I stabiliserte kongedømmet, avgjorde striden med Normandie, men det mest interessant var at England fikk en statsadministrasjon, iallfall begynnelsen på den, noe som er forsøkt formulert i avsnittet som begynner «En konsekvens av konfliktene mellom kongedømmet og pavedømmet». Det er mulig at det avsnittet som følger dette igjen kunne ha vært utvidet og begrunnet bedre. --Finn Bjørklid 17. apr 2008 kl. 12:31 (CEST)