Wikipedia:Ikke-fritt innhold

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne siden er et utkast til en offisiell retningslinje på Wikipedia. Det er fritt fram for redigering av siden, men det anbefales at endringer beskrives på diskusjonssiden, og at omfattende endringer diskuteres der før de gjøres slik at andre lettere kan følge prosessen.

Se også forslag Wikipedia:Ikke-frie filer

Ikke-fritt innhold er en retningslinje for hva som kan og ikke kan brukes av ikke-fritt innhold på bokmålsutgaven av Wikipedia. Retningslinjen er utformet i henhold til Wikimedia Foundation sin retningslinje for lisensiering av 23. mars 2007. Dokumentet har dermed rollen som «Exemption Doctrine Policy» for bokmålsutgaven av Wikipedia.

Rasjonale[rediger kilde]

  • Å støtte Wikimedia formål om å produsere vedvarende tilgjengelig fritt innhold for ubegrenset distribusjon, bearbeiding og anvendelse av alle brukere i alle medier.
  • Å minske juridisk risiko ved å begrense mengden av ikke-fritt innhold, ved å bruke kriterier som både tilfredsstiller fair use bestemmelsene i amerikansk opphavsrettslov og de tilsvarende bestemmelsene i norsk åndsverkslovlov.
  • Å legge til rette for fornuftig bruk av ikke-fritt innhold for å støtte utviklingen av et leksikon av høy kvalitet.

Retningslinje[rediger kilde]

Det finnes ikke noen automatikk i at en kan bruke ikke-fritt innhold i en artikkel eller noe annet sted på Wikipedia. Det kan siteres fra offentliggjort verk i artikler og på andre sider i Wikipedia, i samsvar med god skikk og i den utstrekning formålet betinger. Sitater skal være i samsvar med kilden og være tydelig merket. Det er lov med billedsitater, men slike sitater kan ikke være av hele verket.[1] Annet ikke-fritt innhold, inkludert alle vernede bilder, lyd og videoklipp, og andre mediefiler som mangler en fri lisens, kan brukes på bokmålsutgaven av Wikipedia hvis etterfølgende kriterier er oppfylt.

Byggverk i Norge kan fritt avbildes.[2] Det er ikke gitt at personer eller kunstverk på eller ved bygningene kan avbildes, dette må vurderes i hvert enkelt tilfelle.

Opphavsmenn til norske åndsverk kan ikke motsette seg at andre benytter hans åndsverk slik at nye og selvstendige verk oppstår. Opphavsretten til det nye og selvstendige verket er ikke avhengig av opphavsretten til det verk som er benyttet. Et verk kan også oversettes eller bearbeides slik at det får en annen litterær eller kunstnerisk form. Da har den som gjør slik bearbeiding opphavsrett til verket i denne skikkelse, men ikke råderett som gjør inngrep i opphavsretten til originalverket.

Spesielle kriterier[rediger kilde]

De spesielle norske kriteriene må oppfylles fordi nedslagsområdet til bokmålsutgaven i all hovedsak er i Norge. Avgrensinger følger av den norske Åndsverksloven. Minst ett av kriteriene må være oppfylt.

  1. Rettighetshaver kan innenfor rammen av opphavsretten gi eksplisitt rett til å bruke et verk på Wikipedia som ikke-fritt innhold.[3]
  2. Offentliggjort kunstverk og offentliggjort fotografisk verk kan gjengis i tilslutning til en artikkel hvis denne er en kritisk eller vitenskapelig fremstilling som ikke er av allmennopplysende karakter, når det skjer i samsvar med god skikk og i den utstrekning formålet betinger.[4] Det betyr at en artikkel må være godt forbi nivået på en spire, og på et udefinert faglig godt nivå. Slik sitering omtales som billedsitat.[5] (Må beholdes på Wikipedia.)
  3. Kunstverk og fotografisk verk kan avbildes når det varig er satt opp på eller ved offentlig plass eller ferdselsvei. Dette gjelder likevel ikke når verket klart er hovedmotivet og gjengivelsen utnyttes ervervsmessig. Hvis verket er hovedmotivet så kan det ikke garanteres fri bruk for kommersielle formål.[6] (Kan lastes opp på Wikimedia Commons.)
  4. Fotografi av en person krever samtykke av den avbildede, unntatt når (Vernet gjelder i den avbildedes levetid og 15 år etter utløpet av hans dødsår.)
    1. avbildningen har aktuell og allmenn interesse, (Det kan antas at en biografisk artikkel er tilstrekkelig allmenn interesse. Kan ikke lastes til Wikimedia Commons uten klar allmenn interesse.)
    2. avbildningen av personen er mindre viktig enn hovedinnholdet i bildet, (Utendørs panorama vil ofte inkludere personer, men de er sjeldent hovedinnholdet. Kan lastes til Commons.)
    3. bildet gjengir forsamlinger, folketog i friluft eller forhold eller hendelser som har allmenn interesse, (Typisk konserter, 17-maitog, større hendelser, osv. Kan lastes til Commons.)
    4. et offentliggjort personbilde i form av fotografisk verk kan gjengis i skrift av biografisk innhold (Uklart om dette dette dekker maskinlesbart innhold. Kan ikke lastes til Wikimedia Commons.)

Generelle kriterier[rediger kilde]

De generelle amerikanske kriteriene må være oppfylt fordi Wikimedia Foundation har sete i Florida, USA. Avgrensingene er en vurdering av amerikansk rettspraksis. Alle kravene må være tilfredsstilt.

  1. Likeverdig fritt alternativ finnes ikke. Ikke-fritt innhold skal bare brukes når det ikke finnes eller kan skapes et tilsvarende fritt alternativ som vil tjene det samme leksikonformålet.
  2. Respekter kommersielle rettigheter. Ikke-fritt innhold skal ikke brukes slik at det fortrenger markedsrollen til det opprinnelige opphavsrettslig beskyttede materialet.
  3. Minimal bruk.
    1. Færrest mulig filer. Flere forskjellige verk skal ikke brukes hvis ett verk kan gi tilstrekkelig informasjon.
    2. Delvis bruk fremfor bruk av hele. Et komplett verk skal ikke brukes hvis et utsnitt (sitat) er tilstrekkelig. Lav oppløsning skal foretrekkes fremfor høy oppløsning/naturtro/bitrate (særlig hvor originalen kan utnyttes til overlagt brudd på copyright bestemmelser). Dette gjelder både for kopien av filen som ligger i navnerommet for filer og for den kopien som benyttes i artikkelen.
  4. Tidligere offentliggjøring. Ikke-fritt innhold må være tidligere publisert eller offentlig tilgjengelig utenfor Wikipedia, eller hvor tillatelse foreligger fra rettighetshaver, eller hvor det foreligger et avledet verk fra en bidragsyter på Wikipedia.
  5. Innhold. Ikke-fritt innhold må tilfredsstille de generelle kravene til innhold på Wikipedia og må være leksikalskt.
  6. Bruk av illustrasjoner. Ikke-fritt innhold må tilfredsstille Wikipedia's media-spesifikke retningslinjer.
  7. Minst én artikkel. Ikke-fritt innhold må brukes i minst en artikkel for å beholdes.
  8. Betydning for innholdet. Ikke-fritt innhold må bare brukes hvis det vesentlig øker leserens forståelse av artikkelens innhold, og leserens forståelse vil falle uten innholdet.
  9. Restriksjoner på bruk. Ikke-fritt innhold er kun tillatt på sider i innholdsnavnerom, og kun i artikler. De skal ikke brukes på pekersider eller i gallerier. (Legg til __NOGALLERY__ for å hindre at kategorier viser gallerier, og bruk lenker på diskusjonssider istedenfor innbygging.)

Håndhevelse[rediger kilde]

  • En fil med en gyldig begrunnelse for noen (men ikke alle) artikler der den er brukt vil ikke bli slettet. Istedet bør filen fjernes fra artikler hvor det ikke finnes (gyldig) begrunnelse for bruk av ikke-fritt innhold, eller en tilstrekkelig god begrunnelse må legges til.
  • En fil som er ikke-fri og som ikke lengre brukes i noen artikkel kan bli slettet syv dager etter at sletting er varslet.
  • En fil som ikke overholder denne retningslinjen 48 timer etter at opplaster er varslet vil bli slettet. For å unngå sletting må det gis en overbevisende argumentasjon for hvorfor filen skal beholdes. Det er de som ønsker å beholde ikke-fritt innhold som må gi en holdbar argumentasjon, det er ikke de som ønsker å slette slikt innhold som må bevise at det ikke finnes grunnlag for å beholde filen.

Slettekriterium for ikke-fritt innhold er angitt i Wikipedia:Criteria for speedy deletion (opprettes

Referanser[rediger kilde]

  1. ^ Åndsverksloven §22
  2. ^ Åndsverksloven §24, følger av tredje ledd.
  3. ^ Åndsverksloven §2, merk «enerett til å råde over åndsverket ved å fremstille varig eller midlertidig eksemplar av det og ved å gjøre det tilgjengelig for almenheten».
  4. ^ Åndsverksloven §23, merk at det kun er første ledd som gjelder maskinlesbart innhold.
  5. ^ Norsk Kulturråd: Fotojuss for arkiv, bibliotek og museum side 38
  6. ^ Åndsverksloven §24, følger av annet ledd.