Wikipedia:De-sysop/Alternativ

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
OBS! Dette er et utkast til en retningslinje og er IKKE i bruk

Retningslinjer for avvikling av administrative rettigheter[rediger kilde]

Frivillig de-sysop[rediger kilde]

Administratorer kan be om at tilgangen til de administrative verktøyene blir fjernet her: m:Steward requests/Permissions. Administratorer som har gjort dette frivillig uten å ha vært involvert i noen klageprosesser eller lignende (ingen kontroversielle omstendigheter) kan be om å få tilbake sysopflagget på et hvilket som helst tidspunkt i etterkant. Søknad om å få tilbake flagget gjøres på WP:A-siden.

Inaktivitet[rediger kilde]

Dersom en administrator ikke har benyttet de administrative verktøyene de siste seks månedene, anses det som at vedkommende ikke har behov for disse lenger og det åpnes for å fjerne disse rettighetene uten noen videre diskusjon. En administrator som mister rettighetene på denne måten har ikke mulighet til å få disse tilbake automatisk og må derfor gå igjennom en ny administratornominasjon dersom man ønsker verktøyene tilbake.

Bekreftelse av tillit[rediger kilde]

Administratorer kan stille seg selv åpne for «bekreftelse av tillit» på et hvilket som helst tidspunkt. Dette betyr at disse har et sett med kriterier på sin egen brukerside som må oppfylles. Dersom disse kriteriene oppfylles, vil vedkommende administrator selv sette seg opp for bekreftelse av tillit (altså som om vedkommende ble nominert for admin på nytt). Dersom denne avstemningen resulterer i at administratoren ikke ville blitt valgt inn på nytt, vil administratoren selv be om at sysopflagget fjernes på m:Steward requests/Permissions.

Innklaging av en administrator[rediger kilde]

For administratorer som ikke har satt seg selv åpne for «bekreftelse av tillit» eller i situasjoner hvor dette ikke er tilfredsstillende, er den følgende metoden anbefalt å følge:

  1. Prøv å komme til enighet med vedkommende administrator på vedkommendes diskusjonssider eller over epost
  2. Dersom ingen enighet kommer ut av dette, kan brukeren legge inn en klage på Wikipedia:Administratorer/Klager mot vedkommende administrator. Det skal der beskrives hvilke problemer man opplever med administratoren samt vises til konkrete overtredelser med «differ» for å støtte under disse klagene.
  3. Idet en klage er lagt inn, må vedkommende administrator bekrefte at denne er lest og besvares på samme side.
  4. Det blir nå opp til hele wikipediasamfunnet å finne en løsning på eller avklare problemstillingen. Det forventes at den innklagede administratoren medvirker i disse diskusjonene, men det er ingen plikt.
  5. Idet man har seks brukere som krever det og de påfølgende kriterier er tilfredsstilt, kan det åpnes en de-sysopnominasjon hvor det refereres til klagesiden:
    1. Administratoren ha blitt gjort oppmerksom på klagen via sin diskusjonsside og epost samt ha lagt inn en besvarelse på prosessen mot seg. Besvarelsen trenger kun være en bekreftelse på at klagen er sett.
      1. Dersom vedkommende administrator ikke besvarer klagen på klagesiden men samtidig har fortsatt aktivitet på wikipedia, så anses klagen som bekreftet mottatt av vedkommende administrator.
      2. Dersom vedkommende administrator ikke besvarer klagen eller det anses som at klagen er mottatt i henhold til forrige punkt, så vil en de-sysopnominasjon ikke kunne settes igang.
    2. De-sysopnominasjonen kan kun igangsettes en uke etter at de minimum seks klagerene har krevd dette samt at administratoren har bekreftet at den opprinnelige klagen er sett eller at det anses som at klagen er mottatt i henhold til tidligere punkt.

De-sysopnominasjon[rediger kilde]

Dersom 6 eller flere brukere, stemmeberettigede ved administratornominasjon, krever det under behandlingen av en klage mot en administrator på Wikipedia:Administratorer/Klager i henhold til de gitte retningslinjene for dette, åpnes «de-sysop» på den administrator de har mistillit til. Prosessen styres av samme regler som for nominasjon av administrator og avstemning holdes på samme side. Administratorrettigheter inndras dersom det etter avstemningsperioden er 20 eller flere stemmer, og minst 75 % av disse er for fjerning av administratorrettigheter.[75% 1] Det stemmes enten for eller mot; nøytrale stemmer regnes ikke.


Note
  1. ^ Samme prosentsats som ved utnevnelse av nye adminstratorer. Matematisk kan dette uttrykkes

    medfører de-sysop