Wikipedia:AutoWikiBrowser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
AutoWikiBrowser
Utvikler(e)Sam Reed, Marios Magioladitis, Rjwilmsi
Nyeste versjon5.8.6.0
Kodelagerhttps://sourceforge.net/p/autowikibrowser/code/HEAD/tree/
OperativsystemWindows
SjangerWikipedia-verktøy
LisensGPLv2[1]
Nettstedsourceforge.net/projects/autowikibrowser

AutoWikiBrowser (forkortet AWB) er et halvautomatisk verktøy for å redigere Wikipedia-artikler. Verktøyet fungerer med Windows Vista eller nyere. Programmet er utviklet for å gjøre repeterende endringer raskere og enklere. Det er egentlig en nettleser som automatisk åpner en ny side når den forrige er lagret. Når siden åpnes kan den også gi ulike forslag, vanligvis knyttet til formatering, beregnet som et tillegg til hovedredigeringen.

AWB kan generere lister over gjenstander fra én eller flere kategorier, fra hva som lenker til en gitt side, fra internlenker på en side, fra en tekstfil, fra et Google-søk, fra en brukers overvåkningsliste eller fra en enkeltbrukers bidrag.

AWB har også et verktøy for å gå gjennom databasen og en utviklingsversjon av et program som overvåker den engelskspråklige Wikipedia sin IRC-kanal for de nyeste endringene.

Kildekoden finnes tilgjengelig under GPL-lisensen. Programmet er skapt i C# med Microsofts Visual C# Express Edition/Visual Studio, som kan lastes ned gratis. Det finns også en egen IRC-kanal for AWB: chat.freenode.net -#AutoWikiBrowser.

Regler for bruk[rediger kilde]

  • Du er ansvarlig for alle redigeringer som blir utført. Ikke la kvaliteten lide til fordel for fart, og sørg for at du forstår endringene.
  • Overhold alle Wikipedias retningslinjer, samt felles praksis.
  • Ikke gjør kontroversielle endringer med dette verktøyet. Søk konsensus for endringer som kan være kontroversielle. «Vær modig» er ingen begrunnelse for masseredigering uten påviselig konsensus. Dersom redigeringene blir utfordret, er det opp til AWB-operatøren å demonstrere eller oppnå konsensus for endringer de ønsker å gjøre i stor skala.
  • Ikke gjør ubetydelige eller inkonsekvente redigeringer. En endring som ikke har noen merkbar effekt på gjengitt side er generelt ansett som en ubetydelig endring, for eksempel innsetting av ekstra tomme rader, flytting av usynlige maler, endring fra HTML til Unicode, fjerne understrek fra lenker, og så videre. Hvis du er i tvil, eller hvis andre brukere motsetter seg endringer på grunnlag av denne regelen, søk konsensus på et passende sted før du gjør ytterligere endringer.

Bruksanvisning[rediger kilde]

Hvem som helst kan bruke verktøyet, men du må være logget inn på den språkversjonen av Wikipedia hvor du ønsker å bruke verktøyet. Hvis du ikke har en konto, kan du opprette én her. Wikipedia på norsk krever ingen spesiell godkjenning enda. Andre utgaver, som for eksempel den engelske eller Wikimedia Commons, krever tillatelse fra en granskningsgruppe før de får lov til å kjøre AWB der.

Steg 1: Last ned programmet[rediger kilde]

For å ta i bruk verktøyet eller om du bare ønsker å sjekke det ut, kan du laste ned AutoWikiBrowser fra SourceForge.

Steg 2: Innlogging[rediger kilde]

Først og fremst må du velge hvilken språkversjon du vil redigere på (den engelske versjonen er forhåndsinnstilt). For å endre, gå til «Options» → «Preferences» (eventuelt hurtigtasten «Ctrl+P»), deretter går til fliken «Site» og velger den språkversjonen du vil redigere på (for å velge norsk Wikipedia velger du «no»). For å bruke verktøyet, må du ha en konto på den språkversjonen av Wikipedia hvor du ønsker å bruke verktøyet. For å logge inn på kontoen din, klikk på «File» → «Log In» og skriv inn brukernavn og passord i boksen som vises.

Steg 3: Komme i gang med AWB[rediger kilde]

  1. Velg «Make from Category» (lag fra kategori) og skriv deretter inn et kategorinavn.
  2. Klikk «Make list» (lag liste) og la listen genereres.
  3. Lag dine egne innstillinger, for eksempel «Find and replace» (finn og erstatt), «Edit summary» (redigeringsforklaring), og så videre.
  4. Klikk «Start!». Verktøyet vil nå laste opp en artikkel fra listen, utføre de automatiske endringene, og deretter gå til dialogboksen hvor endringene blir vist.
  5. Du kan deretter endre hva du vil i artikkelen manuelt i tekstboksen nede til høyre.
  6. Klikk deretter enten «Save» (lagre) eller «Ignore» (ignorér), og neste side på listen blir automatisk lastet opp.

PS! Bruk «General fixes» med forsiktighet, eller fjern haken som alternativ hvis du er usikker. «General fixes» utfører mange nyttige redigeringer, men er tilpasset engelsk Wikipedia.

Se også[rediger kilde]

Referanser[rediger kilde]