Wikipedia:Artikkeldybde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Trend i 2008.

Wikipedias dybde eller redigeringsdybde er en av flere mulige omtrentlige indikatorer på encyklopediens samarbeidskvalitet.

Definisjon[rediger kilde]

Formelen antar at et relativt høyt antall sideredigeringer og at det finnes støttesider betyr at artikler har blitt oppdatert. Og de sistnevnte støttesidene antas å være en viktigere faktor.

I listen over Wikipediaer er dybde for tiden (2012) definert som:

Dybden kan forenkles til den ekvivalente formelen under:

IkkeArtikler er diskusjonssider, omdirigeringer og brukersider. Total er ganske enkelt IkkeArtikler + Artikler.

Artikkeldybden er en omtrentlig indikator på en Wikipedias kvalitet, og viser hvor ofte artiklene blir oppdatert. Den refererer ikke til akademisk kvalitet, som ikke kan regnes ut, men til wikipedisk kvalitet, dvs. dybden av samarbeid - en beskriver som er høyst relevant for en Wikipedia.

Wikipedia på bokmål har en dydbe på 47,3.

Bakgrunn[rediger kilde]

Målingen av dybde ble introdusert etter at noen begrensninger av den klassiske målingen av artikkelantall ble innsett. Denne innsikten ligner på de forskjellige forslagene om å gjøre om rekkefølgen av Wikipediaer på den internasjonale hjemmesiden www.wikipedia.org. Se meta:Top Ten Wikipedias og meta:Talk:Www.wikipedia.org portal.

I februar 2006 listet likevel listen over Wikipediaer bare artikkelantallet [1]. Men 10. februar 2006 ble dette endret til et tabellformat som også listet samlet redigeringsantall, antall brukere og administratorer.

Kolonnen med dybde viste seg første gang 29. november 2006. Den opprinnelige definisjonen var redigeringer/artikler, og ga Engelsk Wikipedia en verdi på 62. Denne definisjonen ble endret allerede neste dag til (Redigeringer/Artikler) × (IkkeArtikler/Artikler), som gir Engelsk Wikipedia en verdi på 209. Den neste definisjonsendringen var 9. oktober 2009 da Stubb-forhold-faktoren ble lagt til. Stubb-forholdet er (1-(Artikler/Total)).[1] Den nye verdien for Engelsk Wikipedia var 288. Formelen ble igjen endret 17. oktober, 28. oktober og endelig 11. april 2008.

Diskusjonen om introduksjonen av dybdeparameteren finnes i meta:Talk:List of Wikipedias/Archive 4. Tidlig var det diskusjoner om hvorvidt dybde impliserer kvalitet. Endringene i oktober 2007 ble diskutert i meta:Talk:List of Wikipedias/Archive 5#Depth 2.0.