Wikipedia-diskusjon:Ukens artikkel/Kandidater

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Desember[rediger kilde]

vi bør begynne å tenke på hvilken artikkel vi skal velge ut neste måned. Vår beste artikkel er muligens Martin Luther som ctande har arbeidet mye med; den passer jo også godt i julemåneden på mange måter. Andre forslag er imidlertid velkomne. Wolfram 16. nov 2004 kl.20:38 (UTC)

Synes også at det har blitt ganske god lengde på romfart og underartikkelene der, med endel opprydning, litt linkfarving så tror jeg den hadde blitt en ganske god utvalgt artikkel. Profoss 16. nov 2004 kl.21:01 (UTC)
den ser ut til å kunne trenge en god del arbeid, vi får se hvordan den ser ut om to uker. Evt. kan vi ta den i januar. Wolfram 16. nov 2004 kl.21:12 (UTC)
Den er blitt bedre nå da, spesielt underartiklene. Det er en anonym bruker som har jobbet mye med de. La selv til en boks om romfart, som linker mellom de ulike romfartsartiklene. Så om noen klarer å fikse mer på selve artikkelen, så kan den bli utvalgt. Om den blir utvalgt for desember eller januar spiller egentlig ingen rolle. Forresten, hva med å lage en egen diskusjons- og avstemningsside for utvalgt artikkel, slik som engelsk wikipedia har?
Synes i likhet med Wolfram at Martin Luther-artikkelen passer langt bedre for desember. Dessuten er den et imponerende stykke arbeide. Romfartsartikkelen er kommet langt, men ikke på nær så langt som den førstnevnte. Jakro64 18. nov 2004 kl.23:08 (UTC)

Jeg vet ikke hvor mye det teller, men det kom en film om Luther for ikke så lenge siden. Jeg tror den går på kino nå for tiden. Det kan være med å bidra til en slags aktualitet, selv om den neppe er særlig sterk. Einar 25. nov 2004 kl.21:14 (UTC)

Det kan sikkert vaere at det har oeket oppmerksomheten om Luther i oeyeblikket, saa det skader ikke, selv om vi nok ikke trenger aa nevne det her (har laant en amerikansk iBook, saa jeg har ikke norske tegn ;( Wolfram 26. nov 2004 kl.10:05 (UTC)

Det er igjen tid for å tenke på ny utvalgt, særlig dersom man planlegger å skifte oftere, som det har blitt snakket om. Wolfram 19. des 2004 kl.23:26 (UTC)

Jepp, vi har jo en god kandiat i romfart, med litt finpuss og slikt.

Romfart ser bra ut men det er litt skjemmende med disse "Denne artikkelen må ryddes opp i"-greiene både i hovedartikkel og i noen biartikler. Dette måtte ubetinget bringes i orden før 1. januar. Lar ikke det seg gjøre, bør det være noe annet enn Romfart i januar. --Ctande 20. des 2004 kl.11:39 (UTC)

Januar nærmer seg, og ingen har pusset opp romfartsartikkelen. Jeg har ikke kunnskaper som gjør meg bedre på den, men jeg hadde håpet de som var interessert i å ha den som månedens artikkel ville ta opprydningen.

Jeg har derfor et annet forslag, som er litt spesielt: Tsunamien i Indiahavet 2004 (som kanskje bør flyttes til et annet navn, se Diskusjon:Tsunamien i Indiahavet 2004). Det er ikke en typisk månedens artikkel, fordi den vil være konstant under arbeid, men det er en artikkel som i høyeste grad er i publikums interesse. Slik det er i dag er denne artikkelen muligens det beste stedet å få nøktern og saklig informasjon om katastrofen på norsk - avisinformasjonen blir veldig fragmentert og styrt av enkeltskjebner. Bare en tanke sent på kvelden, og det er mulig det er litt langsøkt. Cnyborg 30. des 2004 kl.02:21 (UTC)

Sålenge den står øverst på Aktuelt blir det kanskje litt dobbelt opp? (På engelsk wp har man også sett det som et poeng at utvalgte artikler ikke skal ha noe med aktuelle nyheter å gjøre). Wolfram 30. des 2004 kl.06:26 (UTC)

Var netopp inne på de: og tittet. De skifter utvalgt daglig, og dagens utvalgte er en gate i Berlin, de:Warschauer Straße (Berlin). En imponerende artikkel til å handle om et såpass begrenset område. Dit er det selvsagt et stykke frem for oss. Wolfram 30. des 2004 kl.16:47 (UTC)

Enig med deg, det er problematisk med en artikkel som oppdateres ofte.
Nå vet vi hvor vi skal; den dagen vi skifter daglig og har utvalgt artikkel om Pilestredet har vi kommet langt....
Det gjenstår at vi må finne en artikkel. Jeg jobber litt med å legge inn innhold på røde lenker i Den tyske Orden; det er et tema hvor jeg kan bidra. Cnyborg 30. des 2004 kl.18:29 (UTC)
Jeg vil gjerne ha Den tyske orden som utvalgt, men jeg tror det er ønske om noe variasjon, så vi burde finne noe annet for januar. Kanskje vi kunne presentere fire noe mindre biografier, én hver uke, istedenfor å finne én stor perfekt artikkel? Wolfram 31. des 2004 kl.03:16 (UTC)
God ide, vi har jo foreksempel Chopin, som er en ganske god artikkel. Otto von Bismarck er jo en annen. Profoss 31. des 2004 kl.12:15 (UTC)
Chopin-, Den tyske Orden- og Bismarck-artiklene er flotte, men det er ørlite grann for mange røde lenker i dem. Kanskje det er mulig å gjøre noe med det? Evt. synes jeg jordskjelvsartikkelen er grei nok, selv om den ligger under aktuelt. Det går jo an å ta den ut av aktuelt. Tross alt skjer det andre ting i verden også. jakro64 31. des 2004 kl.13:16 (UTC)
Tsunamiartiklen har øket litt i omfang siden sist. Samtidig ligger den nå nederst på aktuelt. Jeg foreslår at vi legger den inn som utvalgt straks den utgår fra aktuelt. Så kan vi kanskje ta noen biografier senere i måneden. Chopin er en pen artikkel, men litt kort. Kanskje noen føler seg kallet til å utvide den litt i mellomtiden? Wolfram 3. jan 2005 kl.13:16 (UTC)
Jeg støtter det forslaget. Det virker fornuftig om vi er åpne for å endre i løpet av måneden, uten at det nødvendigvis betyr at vi har innført hyppigere endring av utvalgt artikkel. Cnyborg 3. jan 2005 kl.14:26 (UTC)

Februar[rediger kilde]

Når vi nå kommer til månedsskifte stemmer jeg for at vi velger: Gråulv til utvalgt artikkel. Dette er en god artikkel, bra lengde og har et tema som ikke nødvendigvis er helt opp i tiden, men som folk gjerne har bruk for å vite litt mer om. Martin 20. jan 2005 kl.21:08 (UTC)

Den er forsåvidt ikke helt uaktuell i forbindelse med den kontroversielle ulvejakten som nettopp har vært. --Einar Faanes 20. jan 2005 kl.21:36 (UTC)
Det er faktisk en tema med en viss aktualitet, uten at det trenger å være et kriterium for den utvalgte artikkelen. På grunn av ulvejakten som pågår er det mye oppmerksomhet rundt ulv akkurat nå. Cnyborg 20. jan 2005 kl.21:33 (UTC)
Kanskje det er på tide å skifte? Noen som har forslag til forsidetekst – noe som bør være med; evt. kan jeg skrive noen linjer? jakro64 5. mar 2005 kl.14:39 (UTC)

April eller mai[rediger kilde]

30. april falt Saigon - og det er 30 år siden i 2005. Dersom det er flere som vil være med på en dugnad. kunne det være en tanke med noe vietnamesisk da. Jeg ville da fraråde "Vietnamkrigen" som vil bli en masse oversettelse av det detaljerte på engelsk wiki, men heller ha en bra hovedartikkel "Vietnam" med pekere til grundige artikler om alt mulig rart vietnamesisk. --Ctande 20. des 2004 kl.11:39 (UTC)

Skal forsøke å bidra! jakro64 5. mar 2005 kl.14:40 (UTC)

I tråd med forslaget for juni - en artikkel om Grunnloven av 1814 kanskje for mai måned?

En artikkel som berører 100-årsjubileet for unionsoppløsningen med Sverige i 1905 hadde jo vært en fin artikkel for denne måned. Det kommer helt sikkert til å være stor interesse rundt dette. En historisk artikkel rundt forløpet ved unionsoppløsningen?

Jeg har faktisk jobbet med en artikkel om unionsoppløsningen, er ikke store greiene nå, men satser på å få utvidet den. Profoss 30. des 2004 kl.17:32 (UTC)

«Denne siden har vært utvalgt»[rediger kilde]

Jeg tittet litt rundt på forskjellige wikipediaer, og la merke til at på den finske Wikipediaen har alle utvalgte artikler et merke øverst til høyre om at artikkelen har vært utvalgt på forsiden. Kanskje dette kunne være en idé å ha på norske Wikipedia også? Jon Harald Søby 16. mar 2005 kl.12:51 (UTC)

Høres ut som det trengs en liten mal. Jeg har satt det opp på lista mi. Det er en liten sak, så jeg skal nok få fikset det snart. –Wintermute 16. mar 2005 kl.13:06 (UTC)
Jepp, det er en mal. Tror ikke finnene ville ha noe imot om vi brukte bildet de har brukt heller... Her er malen deres... Jon Harald Søby 16. mar 2005 kl.13:09 (UTC)