Wikipedia-diskusjon:Helsemessige forbehold

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne «disclaimeren» bør endres fordi den gir dårlige råd. Helseproblemer bør man diskutere med lege, ikke med apotek. Legemiddelspørsmål kan man ta opp med apotekpersonell som har nødvendig kompetanse, eller med lege. Relevante råd om naturmidler kan man dessverre sjelden få av norske leger, siden de fleste ikke har noen kunnskap på området, det er ikke pensum. Man kan godt bruke legemidler uten råd fra lege, f.eks Paracet. Det samme gjelder de fleste reseptfrie legemidler, naturlegemidler og naturmidler. 91 22. apr 2006 kl.05:41 (UTC)

Har rettet litt på teksten. Daglig henviser apotek kunder til lege og hjelper med helsespørsmål av mindre alvorlig art. Jeg kan ikke se at det er et dårlig råd å henvise til apoteket da farmasøten har den nødvendige kunnskapen til å avgjøre når det er behov for å henvise til en lege. Når det gjelder naturlegemidler er også den eneste fagpersonen som har utdanning til å kjenne de stoffene som disse inneholder. Mange av de reseptfrie legemiddlene har et unntak fra reseptplikt i små pakninger. De bør brukes slik pakningavedlegget sier og etter de rådene en får på apoteket. Når det gjelder Paracet bør en være oppmerksom på det et ganske farlig middel som kan gi leverskader og være dødlig om det brukes på feil måte og i store doser. --Nina 22. apr 2006 kl.09:25 (UTC)
Artikkelen ble noe bedre nå. Jeg er klar over at apotek nyter stor tillit i befolkningen, brukes på den måten du beskriver og at farmasøyter har kompetanse legemidler. Men artikkelen er likevel ikke NPOV. Det er apotekenes næringspolitiske og legenes/farmasøytenes fagpolitiske synspunkter som reflekteres.
Korrekt selvmedisinering kan og bør skje uten at verken lege eller apotekpersonell involveres. (Vi diskuterer ikke misbruk). Reseptfrie legemidler og naturlegemidler har samme kvalitet og pakningsvedlegg enten de kjøpes i apotek eller i dagligvare. Selvmedisinering og egenomsorg uten involvering av 'fagpersoner ved mindre alvorlige plager er en forutsetning for at helsevesenet skal fungere. Det er bl.a noe av bakgrunnen for ordningen med egenmelding ved sykdom vi har her i landet.

'

Når det gjelder naturmidler er mange av disse klassifisert som mat (kosttilskudd) og kontrollen er tillagt Mattilsynet (gjelder også kosmetikk). Naturmidler brukes i egenomsorg, først og fremst forebyggende. De selges dels i apotek, dels i helsekost og dels i dagligvare. Enkelte leger har svært omfattende kunnskaper på dette området, men de er unntak. Det blir derfor helt feil å skrive ”Bruk aldri legemidler, herunder naturmidler, uten råd fra lege!” 91 23. apr 2006 kl.06:51 (UTC)
Helsenotisen er en oversettelse av den tyske teksten : http://de.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Hinweis_Gesundheitsthemen . Jeg syns det er uhyre viktig at artikklene har denne notisen. Lovverket sier:

§ 6-5. Legemiddelinformasjon

All legemiddelinformasjon gitt i, fra og på vegne av apotek til kunder, helsepersonell og publikum ellers skal ivareta hensynet til forsvarlig og medisinsk riktig legemiddelbruk. Det er forbudt å utforme, gi og på annen måte formidle informasjon om legemidler som kan bidra til misbruk, feilbruk eller overforbruk. (Min utheving) Jeg mener at helsenotisen gjør at wp holder seg innenfor lovverket. --Nina 23. apr 2006 kl.09:33 (UTC)

Har omformulert litt på teksten slik at meningen med advarselen blir tydeligere.--Nina 23. apr 2006 kl.09:42 (UTC)

Tysk, medisinsk/farmasøytisk kultur er forskjellig fra norsk. Den tyske helsenotisens formulering er relevant i Tyskland hvor naturmidler er en del av medisinstudiet og allmennlegene har kunnskap på området. Omlag 50% av tyske leger ordinerer såvel naturmidler som legemidler til sine pasienter (sist jeg så statistikk for dette). Tyske apotek har et helt annet sortiment enn norske, og naturmidler er tilgjengelige i et langt bedre utvalg enn i Norge.
Lov om apotek som du siterer setter ikke rammer som er relevante for hvordan vi skal utforme wikipedia. Hos oss er NPOV og objektivitet viktig – og som nevnt, naturmidler er ofte det samme som mat.
Jeg har ikke noe i mot at du legger inn en notis om at det er klokt å bruke flere kilder når man søker informasjon om sykdom, helse etc – siden det faktisk er klokt. Jeg mener fortsatt at norske leger generelt har for liten kunnskap om naturmidler. Generelt er de derfor en tvilsom kilde for informasjon; legen er ikke alltid den som vet best! Wikipedia bør ikke henvise til åpenbart dårlige kilder.
Med disse forbehold synes jeg du nå har gitt notisen en langt bedre og klarere ordlyd. 91 23. apr 2006 kl.19:51 (UTC)
Jeg skulle ønske meg en bedre begrunnelse for at informasjon fra en hvilken som helst norsk lege er mer pålitelig enn WP.--Ole.steen 31. mai 2011 kl. 16:16 (CEST)[svar]

skrivefeil[rediger kilde]

Må si det var noen skrivefeil her nå. De er rettet opp. Forøvrig så er ansatte innen apotekbransjen utdannet eller ihvertfall godt skolert innen emnet. Når en apoteker får fortalt alvorlige symptomer fra kunden så vil de be kunden oppsøke lege. Jeg har personlig gått til apoteket med kraftige magesmerter og blodige oppstøt og apoteket fikk henvist meg til lege som så ga meg en kraftig medisinsk kur. Dette usignerte innlegget ble skrevet av 84.202.22.13 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Skjul/vis[rediger kilde]

Denne teksten er relativt kort, men viktig. Vurdert å legge teksten i en skjul/vis funksjon på lik måte som navigasjonsmaler? Mvh Røed (d · en) 18. des 2006 kl. 23:16 (CET)

Jeg har personlig ikke tenkt på denne muligheten, men det er jo helt klart en besnærende tanke. ;) -- SLB (diskusjon) 19. des 2006 kl. 20:54 (CET)
Forsøket meg her på en variant, som i utgangspunktet er lukket. Mvh Røed (d · en) 19. des 2006 kl. 21:01 (CET)