When Lincoln Paid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
When Lincoln Paid
Generell informasjon
GenreDramafilm, stumfilm
Utgivelsesår1913
NasjonalitetUSA
Lengde30 min.
SpråkIngen (dialog)
Bak kamera
RegiFrancis Ford Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeJack Conway, Ethel Grandin, Francis Ford, Grace Cunard Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvSort/hvitt Rediger dette på Wikidata
FilmselskapKay-Bee Pictures Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Mutual Film
Premiere(r)1913
Eksterne lenker

When Lincoln Paid er en amerikansk stumfilm fra 1913, regissert av Francis Ford.[1][2]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

USAs president Abraham Lincoln vises først i ung alder, og henvender seg til et publikum ved et gatehjørne. Men et forferdelig tordenvær oppstår, noe som driver publikummet hans vekk. Så Lincoln setter seg på hesten sin, og rir sin vei han også. Men det dårlige været blir fort verre og verre, og Lincoln blir tvunget til å søke ly ved et lite gårdshus - eid av en enke, fru Barnes. Hun har en sønn på cirka 10 år, som heter Harry. Mrs. Barnes tilbereder et solid måltid for Lincoln, samtidig som hun tørker de våte klærne hans ved ildstedet. Når stormen har opphørt ønsker Lincoln å betale fru Barnes for måltidet han har fått. Men hun kjenner til fattigdommen hans, og nekter å akseptere noe som helst.

Cirka 10 år senere bryter den amerikanske borgerkrigen ut, og Harry Barnes verver seg snart til militæret. I løpet av borgerkrigen setter unionssoldatene opp et hovedkvarter hos en familie i Sørstatene. Der møtes Harry og Betty, og han blir raskt forelsket i henne. Han får henne til å av gi løfte om å gifte seg med ham, etter at konflikten endelig er over. Men når unionssoldatene skal reise videre havner de i et bakhold, og Harrys hest blir skutt under ham. Men han overlever og kommer seg unna, og søker snart tilflukt hjemme hos Betty. Hun er livredd for at Harry skal bli tatt til fange, og gir ham noen sivile klær.

Den natten forsøker han å komme seg tilbake til sitt eget regiment. Han blir imidlertid oppdaget og tatt til fange, og i henhold til militære regler blir han anklaget for å være spion. Harry klarer å sende et brev til moren sin, og forteller henne hva som har skjedd. Hun kommer med en lidenskapelig bønn til general Porter på vegne av sønnen - men til ingen nytte. Harry blir snart henrettet ved skyting. En måned senere legger general Porter planer som han håpe skal knuse Nordstatene en gang for alle. Han sender sin egen sønn Bob til general Robert E. Lee, med planer om Unionens festningsverk.

Bob blir nesten oppdaget og arrestert, men kommer seg så vidt unna. På flukt kommer han over hjemmet til Mrs. Barnes. Med hjertet tungt av sorg etter sønnens død, går hennes sympati til denne jaktede ungdommen. Hun går med på å gjemme ham i det samme rommet som tidligere var bebodd av Harry. Bob har lagt fra seg frakken sin, og brevet til general Lee har falt ut. Mrs. Barnes leser brevet, og i et blunk planlegger hun en forferdelig hevn mot general Porter.

Samtidig som Bob sovner av utmattelse etter de lange nettene med fare, gjemmer hun de gamle klærne hans og erstatter dem med den tidligere uniformen til sønnen hennes. Når unionssoldatene kommer på leting etter Bob hjelper hun dem, og anklager Bob for å være en fiendtlig spion. Hun viser dem brevet til general Lee, og fortalte at Bob var på vei dit og poserte som en offiser fra Nordstatene. Bob blir dermed arrestert, og må stille i en rettssak anklaget som spion. Men Barnes begynner snart å angre på det hun har gjort, og forsøker å appellere til Abraham Lincoln i håp om å redde Bob.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Francis Ford som president Abraham Lincoln.
  • Ethel Grandin som Mrs. Barnes.
  • Charles Edler som General Porter fra Konføderasjonen.
  • Jack Conway som Bob Porter - generalens sønn.
  • Joe King som John Wade.
  • Grace Cunard som kjærestent til John Wade.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mark S. Reinhart. Abraham Lincoln on Screen
  2. ^ When Lincoln Paid

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]