Forlagshuset Vigmostad & Bjørke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Westwind forlag»)
Forlagshuset Vigmostad & Bjørke
Offisielt navnForlagshuset Vigmostad & Bjørke AS
Org.formAksjeselskap
Org.nummer964235112
BransjeForlag
Etablert11. januar 1992[1][2]
HovedkontorBergen
LandNorge

Forlagshuset Vigmostad & Bjørke er et norsk forlag med hovedkontor i Bergen og er per 2014 Norges fjerde største forlagshus.

Selskapet hadde i 2016 en samlet omsetning på 966 millioner kroner med et driftsresultat på 50 millioner kroner. I 2013 var konsernets omsetning på 411 millioner kroner. Veksten har i stor grad skjedd ved oppkjøp. I 2016 ble Exlibris Media, NKI Forlag og Pedlex norsk skoleinformasjon kjøpt. Tidligere har selskapet kjøp Schibsted forlag, Piratforlaget og Akademika bokhandel.[3]

Historie[rediger | rediger kilde]

Forlagshuset Vigmostad & Bjørke ble etablert i 1990 av Arno Vigmostad og Arnstein Bjørke. Forlaget Vigmostad & Bjørke utgir bøker for allmennmarkedet med fokus på norsk og oversatt skjønnlitteratur og norsk og oversatt krim.

Samme år ble datterforlaget Fagbokforlaget etablert. Fagbokforlaget kjøpte Eide Forlag i 2005, som gir ut bøker for Den norske kirke og annen kirkelig litteratur. I forlagshuset inngår også John Grieg AS og Cantando Musikkforlag. I 2012 ble Vigmostad & Bjørke eneeier av det norske Piratforlaget AS. Piratforlaget ble grunnlagt i 2004 og var frem til 2012 eid av det svenske Piratförlaget (40%), Forlagshuset Vigmostad & Bjørke (40%) og Tine Kjær (20%).

I 2011 kjøpte Forlagshuset Vigmostad & Bjørke 46% av aksjene i nettbokhandelen Haugenbok.no, som var den første nettbokhandelen i Norge, og som siden 2009 har vært drevet som en ren nettbokhandel. Høsten 2012 kjøpte forlagshuset resten av aksjene i bokhandelen, hvor det nå er eneeier.

I slutten av mars 2012 ble det kjent at Det norske samlaget solgte sin utdanningsavdeling til Fagbokforlaget, med 15 ansatte og en forventet omsetning på 200 millioner kroner. Noe senere kjøpte de Tun Forlag AS fra Tun Media AS, og deres utgivelser ble delt mellom Fagbokforlaget og Forlaget Vigmostad & Bjørke.

Forlagshuset Vigmostad & Bjørke overtok i mars 2014 Akademika Bokhandel og Akademika Forlag fra Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) og Studentsamskipnaden i Trondheim (SiT). SiO og SiT solgte 100 prosent av aksjene i Akademika AS til Forlagshuset. I mai 2014 kjøpte Forlagshuset også fagbokhandelen Studia AS av Studentsamskipnaden i Bergen (SiB). "Campusbok" vil etter dette ha 54 bokhandlere.

Westwind forlag[rediger | rediger kilde]

Westwind forlag ble startet i 2003 og har sitt utspring fra Raptusfestivalen i Bergen. Forlagets mål var å øke interessen for tegneserier og tegnede medier i Norge. Ideen om å starte et forlag ble sådd på en togtur tilbake fra tegneseriefestivalen i Bristol av Frode Haaland og Arild Wærness.

Forlaget har blant annet utgitt tegneseriebøker med Varg Veum, Miranda og tegneserieheftet Baddis. Tegneserieskaper og storyboardtegner Raymond Karsten Johansen var medeier i Westwind forlag i perioden 2003 til 2007. Johansen var tegneserieskaper, redaktør og designer på diverse utgivelser, deriblant Mannakorn og Baddis. I tillegg så designet han forlagets logo. I Baddis publiserte han to episoder med sin egen serie Liquid Bullet. Høsten 2007 ble forlaget kjøpt opp av Vigmostad & Bjørke.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.vigmostadbjorke.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ w2.brreg.no[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Dagens Næringsliv, 29. Juli 2017, s. 77.
  4. ^ Kristian Hellesund (6. april 2006). «GODT OG BLANDET». serenest.no. Besøkt 2. september 2020. «Talent har også tegnerne Ann Charlotte Boga (Fosforengel) og Raymond Johansen (Liquid Bullet).» 

Kilder[rediger | rediger kilde]