Wenrenhua

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vann og bambusbosted av Ni Zan

Wenrenhua (kinesisk: 文人画) eller Nanzhonghua (南宗画) er en kinesisk malerstil. Den ble benyttet av lærde amatørmalere, gjerne av embedsmenn som beskjeftiget seg med de fire kunster.

Gående på en fjellsti om våren av Ma Yuan

Den er en meget gammel kinesisk retning innen malerkunsten, men fant sin form mot slutten av Yuandynastiets tid (1280-1368), og sitt klassiske uttrykk med malere som embedsmannen Dong Qichang (1555-1636).

Stilen kalles også den sørlige skole (nanzhonghua), til forskjell fra den nordlige skole. Men dette er ikke egentlig geografiske karakteristikker; de er uttrykk som Dong Qichang utviklet og som har sin inspirasjon i Chan-buddhismen, som også har en nordlig og en sørlig skole - av religiøs karakter.

Den sørlige skole er strengt tatt også for meget av en paraplybetegnelse til å sier å kunne peke på en formell skoleretning. Men generelt kan man si at dens malere pleide å arbeide ensfarget med tusj, fokuserte på ekspressive penselstrøk og hadde en mer impresjonistisk tilnærming enn den nordlige skoles mer formelle innretning mot detaljer, farger og tradisjonelt bundne metoder.

Utvalgte utøvere[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]