Wei Yan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wei Yan
Født2. århundreRediger på Wikidata
Nanyang
Død234Rediger på Wikidata
Shu Han
BeskjeftigelseOffiser, politiker Rediger på Wikidata
NasjonalitetKina

Wèi Yán (hanzi: 魏延; født i Yiyang, i dag i Tongbai i Henan, død 234), stilnavn Wéncháng (文長), var en kinesisk general for riket Shu Han aktiv i slutten av Han-dynastiet og begynnelsen av de tre rikers tid i Kinas historie. Han ble en av krigsherren Liu Beis soldater da sistnevnte flyktet til Jingzhou for å søke beskyttelse hos den lokale krigsherren Sun Quan i 208. I 211 hadde Wèi blitt forfremmet til general under Liu Beis erobring av Yizhou (deler av dagens Sichuan og Chongqing). Hans talent og suksess i kamper hjelp ham med å bli en av Beis fremste generaler i løpet av bare en kort periode. Siden ble Wèi utnevnt til administrator av Hanzhong og regional områdekommandant i 219.

Ifølge Chen Shous Sanguo Zhi var Yán en veldig arrogant mann, og andre pleide å unngå ham. Andre trodde at han var en aggressiv person som var uforenlig med Shu Han-kansleren Zhuge Liangs strategier og metoder. Videre førte Yáns personlighet til at Yang Yi, en av Shu Han viktige embedsmenn, foraktet og fryktet ham, og de to klarte bare såvidt å unngå å kjempe mot hverandre. Til slutt mistet Wèi Yán sitt liv og sin familie i denne personlige konflikten.

I Beretningen om de tre kongedømmer av Luo Guanzhong blir historien om Wèi Yán noe forandret. Zhuge Liang var her overbevist om at Yán ville gjøre opprør, noe han også gjorde etter Zhuges død i nordekspedisjonene, men Zhuge hadde lagd en hemmelig plan for å hindre dette opprøret før han døde, og Ma Dai, som først hadde støttet Wèis opprør, drepte Wèi ifølge Zhuges plan.