Webster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Oppdagelsesbetjent Webster (fornavn ukjent) er hovedpersonen i Arthur Omres kriminalroman Mysterium i Rolvsøy – utgitt 1942 under psevdonymet Arthur Juell; senere nyutgitt i bearbeidet form som Holmgren-saken av Arthur Omre.[1] Boken er lagt ut på Nasjonalbibliotekets nettside.[2]

Webster er en traust, middelaldrende politietterforsker; tydelig modellert etter Georges Simenons Maigret. Han er gift og har fire barn, men familien er «på landet» gjennom store deler av handlingen. Webster nyter gressenkemannstilværelsen, med solide middager og uskyldig flørt.

Webster er glad i god mat, og skildringer av mat, drikke og bugnende torv og slakterbutikker går igjen gjennom hele romanen. Det er grunn til å tro at disse motivene er bygd ut i tiden fra Omre skrev originalmanuskriptet (for sent innsendt til Cappelens kriminalromankonkurranse i 1937), til boken ble utgitt under krigen (jfr. Bernhard Borges bøker fra krigstiden). Romanpersonene nyter også andre førkrigsgoder, som muligheten til utenlandsreiser.

Selv om Webster i det store og hele fremstår som en avbalansert og tilfreds mann, har han både en fiks idé og et mulig mindreverdighetskompleks: Han sørger over sin skallethet, og misunner alle menn med hår på hodet. Dessuten hater han tog og «jernbaneuvesen», og lar ikke en anledning gå fra seg til å propagandere for landsomfattende trikkeruter.

Den trauste politibetjenten var en populær figur i 1930/40-tallets norske kriminallitteratur. Andre eksempler er Stein Ståles Bjørgan,[3] og Lorentz N. Kvams J.J. Klæbo ved Oslo kriminalpoliti.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]