Wang Lijun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Wang Lijun
Født26. des. 1959Rediger på Wikidata (61 år)
ArxanRediger på Wikidata
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Embete Member of the National People's CongressRediger på Wikidata
Utdannet ved People's Public Security University of ChinaRediger på Wikidata
Parti Kinas kommunistpartiRediger på Wikidata
Nasjonalitet KinaRediger på Wikidata

Wang Lijun (kinesisk: 王立军, pinyin: Wáng Lìjūn, ᠦᠨᠡᠨ ᠪᠠᠭᠠᠲᠤᠷ, Unenbatar; født 26. desember 1959 i Arxan i Indre Mongolia i Kina) er en kinesisk korrupsjonsjeger og politiker. Han var viseborgermester og politisjef i Chongqing. Han var en fremtredende skikkelse i rettsprosessene mot 1 544 antatte medlemmer av kriminelle baqnder mellom oktober 2009 og juli 2010.

Han har også vært viseborgermester og politisjef i Jinzhou, der han arbeidet under Bo Xilai og ble hans nærmeste medarbeider.

Den 2. februar 2012 ble Wang uten forvarsel flyttet til en lavere stilling.[1] Det ble senere meddelt fra offentlig hold at han var overarbeidet og under sterkt mentalt stress og var hensatt i en ferielignende tilstand. Det ble også meldt fra annet hold at han rett før hadde oppsøkt det amerikanske konsulat i Chengdu, og i dagene før dette hadde oppvist tegn på psykisk ubalanse.

I september 2012 ble han stilt for retten anklaget for avhopping, maktmisbruk for å ta mottatt bestikkelser.[2] Dessuten ble han beskyldt for å ha skjermet konen til Bo Xilai fra straffeforfølgelse. Rettssaken begynte den 17. september i Chengdu og tok to rettsdager. Deler av forhandlingene var unndratt offentlighet fordi de skal ha dreid seg om statshemmeligheter.[3][4] Han ble dømt til 15 års fengsel.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]