Wang Lijun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Wang Lijun
Ван Лицюнь.jpg
Født26. desember 1959 (58 år)
Arxan
Utdannet ved Chinese People's Public Security University
Beskjeftigelse Politiker
Parti Det kinesiske kommunistiske parti
NasjonalitetFolkerepublikken Kina

Wang Lijun (kinesisk: 王立军, pinyin: Wáng Lìjūn, ᠦᠨᠡᠨ ᠪᠠᠭᠠᠲᠤᠷ, Unenbatar; født 26. desember 1959 i Arxan i Indre Mongolia i Kina) er en kinesisk korrupsjonsjeger og politiker. Han var viseborgermester og politisjef i Chongqing. Han var en fremtredende skikkelse i rettsprosessene mot 1 544 antatte medlemmer av kriminelle baqnder mellom oktober 2009 og juli 2010.

Han har også vært viseborgermester og politisjef i Jinzhou, der han arbeidet under Bo Xilai og ble hans nærmeste medarbeider.

Den 2. februar 2012 ble Wang uten forvarsel flyttet til en lavere stilling.[1] Det ble senere meddelt fra offentlig hold at han var overarbeidet og under sterkt mentalt stress og var hensatt i en ferielignende tilstand. Det ble også meldt fra annet hold at han rett før hadde oppsøkt det amerikanske konsulat i Chengdu, og i dagene før dette hadde oppvist tegn på psykisk ubalanse.

I september 2012 ble han stilt for retten anklaget for avhopping, maktmisbruk for å ta mottatt bestikkelser.[2] Dessuten ble han beskyldt for å ha skjermet konen til Bo Xilai fra straffeforfølgelse. Rettssaken begynte den 17. september i Chengdu og tok to rettsdager. Deler av forhandlingene var unndratt offentlighet fordi de skal ha dreid seg om statshemmeligheter.[3][4] Han ble dømt til 15 års fengsel.

Referanser[rediger | rediger kilde]