Walter av Châtillon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Walter av Châtillon
(Gualterus de Castellione)
FødtCa. 1135
Lille eller Ronchin
DødCa. 1201
Amiens
BeskjeftigelseForfatter, teolog
Utdannet vedUniversitetet i Paris, Sorbonne[1]
NasjonalitetFrankrikes flagg Frankrike
SpråkLatin
Periode1100-tallet

Walter av Châtillon (latin Gualterus de Castellione) var en fransk skribent og teolog på 1100-tallet som skrev på latin. Han studerte under Stafan av Beauvais og ved Universitetet i Paris. Det var sannsynligvis i løpet av hans studentår at han skrev en rekke latinske dikt på goliardisk vis som senere endte opp i samlingen Carmina Burana. I løpet av hans levetid, derimot, var han mer husket for et langt latinsk epos om livet til Aleksander den store, Alexandreis, sive Gesta Alexandri Magni, et epos på heksameter, full av anakronismer, han lar eksempelvis korsfestelsen av Jesus Kristus skje i Aleksanders levetid. Alexandreis var populær lesning og innflytelsesrik også i forfatterens egen tid. Matthias av Vendôme og Alain de Lille lånte fra det og Henrik av Settimello imiterte det, men i våre dager er det sjelden lest i det hele tatt. En linje fra verket blir stundom sitert:

Incidit in Scyllam qui vult vitare Charybdim («Ønsker å unngå Charybdis, han løper inn i Scylla»).

Mange dikt i hans stil, eller lån fra hans temaer, har blitt tilskrevet til Walter av Châtillon på mangelfulle bevis. Eksempelvis var han ikke forfatteren av det satiriske Apocalypsis Goliae som i sin tid ble tilskrevet ham. I tillegg til hans dikt skrev Walter en dialog som angrep jødedommen og en avhandling om Treenigheten, og han var muligens forfatteren av Moralium dogma philosophorum.

Han døde av pest tidlig på 1200-tallet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Biographie nationale de Belgique ID gautier-de-lille, besøkt 3. september 2020[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Raby, F. J. E. (1934): A History of Secular Latin Poetry in the Middle Ages, bind 2, Oxford: Clarendon Press, ISBN 0-19-814325-7, s. 72-80, 190-204.
  • Payne, Thomas F. (2007): «Walter von Châtillon» i: Die Musik in Geschichte und Gegenwart. Neuausgabe. Personenteil, Bind 17. Bärenreiter, Kassel/Metzler, Stuttgart, ISBN 978-3-7618-1137-5, s. 428–430.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]