Vortetorvmose

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vortetorvmose
 

Vortetorvmosen (Sphagnum Papillosum) er en mose i torvmosefamilien. Vortetorvmosen har ikke røtter slik som andre planter, denne mosen tar imot vann og næringsstoffer fra overflaten. Mosen har evnen til å absorbere store mengder vann, opptil 20 ganger sin egen vekt, når den er tørr.


Nesten alle eksemplarer av Sphagnum papillosum har papiller i klorofyllcellene til grenbladene. Det finnes dog noen glatte varianter. Disse har stengelblader med delte hyaline celler, mens i de beslektede artene Sphagnum palustre og Sphagnum centrale er slike celler sjeldne eller ikke til stede. Stilken er brun med synlige, spiralformede forsterkende fibriller, som vanligvis har 1-2 porer per celle. Kamfibriller mangler på innerveggen. Stilkbladene måler 1,3 × 0,7 mm. Hodene er generelt ikke betydelig forstørret. Grenene er korte og butte, og danner klynger med to spirende og 2-3 hengende grener med utstående blader.

Grenstilkene har hyaline, udekorerte celler med stort sett én pore. Grenbladene er eggformede, 1,7 × 1 mm i størrelse, med hyaline celler som har runde til elliptiske porer ved festet. Celleveggene til grenbladene er vortede der hyaline celler overlapper klorofyllceller. Klorofyllcellene fremstår i bladets tverrsnitt som trapesformet til flate-elliptiske, og er jevnt fordelt på begge overflater, men kan være mindre fremtredende på den konvekse siden. Kapslene har mange kolonne-lignende cellegrupper og inneholder sporer som måler mellom 26 til 36 µm. De har en mer vortet tekstur nærmere overflaten sammenlignet med dypere deler. Kapslene modnes fra midten til slutten av sommeren.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Dyntaxa: Taxonomisk information». Besøkt 8. august 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]