Vorondil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Vorondil er en figur fra J.R.R. Tolkiens fiktive verden Midgard. Han var riksforstander av Gondor i tidsperioden 1998 - 2029 i tredje tideverv.

Han ble født i år 1919, og ble riksforstander da hans far Pelendur døde. På dette tidspunktet hadde tittelen blitt arvelig, og ble overført fra far til sønn innen Húrins hus. Vorondil tjenestegjorde under regjeringstiden til kong Eärnil II.

I begynnelsen av hans tid som riksforstander opplevde Gondor et stort tap da de mistet byen Minas Ithil og dets palantír til Saurons styrker. Byen falt i år 2002, ble dernest kjent som Minas Morgul, og ble oppholdsstedet til ringskrømtene. Gondors hovedstad, Minas Arnor, ble etter dette omdøpt til Minas Tirith (vakttårn).

Vorondil er også kjent som "Jegeren Vorondil", ettersom han var en dyktig jeger, og jaktet på en okse av Araw. Fra dets horn lagde han Gondors horn, som ble et arvestykke i familien hans. Boromir, sønn av Denethor, var den siste kjente eieren av dette hornet.

Da Vorondil døde i år 2029 ble han etterfulgt av sin sønn, Mardil, som senere ble den første regjerende riksforstanderen av Gondor.