Volubilis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ruinbyen Volubilis
   UNESCOs verdensarv   
et godt bevart minne fra romertiden
LandMarokkos flagg Marokko
Innskrevet1997
Kriterium II, III, IV, VI
Se ogsåVerdensarvsteder i Afrika
ReferanseUNESCO nr. 836
Volubilis ligger i Marokko
Volubilis
Volubilis (Marokko)

Volubilis (arabisk: وليلي, Walili) er en romersk ruinby i Marokko; nær byen Meknès mellom Fès og Rabat. Volubilis er den best bevarte romerbyen i denne delen av Nord-Afrika, og ble av den grunn oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1997.

I oldtiden var Volubilis en betydningsfull romersk by, ved rikets vestligste grenser. Byen ble anlagt på samme sted som en tidligere kathagensk bosetning fra før 300 f.Kr. Volubilis var provinshovedstad i den romerske provinsen Mauretania Tingitana; dette var en grøderik region som eksporterte korn og olivenolje, blant annet til Roma.

Basilikaen
Mosaikk av havuhyrer

Romerne forlot det meste av Marokko rundt år 300; men beholdt Volubilis til byen etter alt å dømme ble ødelagt av et jordskjelv på slutten av 300-tallet. Fra 500-tallet finnes det imidlertid en liten gruppe gravminner skrevet på latin som tyder på at det da fantes et kristent samfunn her, som fortsatt brukte romersk datering. Myntfunn viser at byen var okkupert av Abbasidene, flere av disse myntene har innskriften Walila.

Fyrsten Idris I, som grunnla Idrisiddynastiet og la grunnlaget for muslimsk innflytelse i Marokko, inntok byen i 788. Byen var da styrt av Awraba-klanen, som raskt anerkjente Idris' overhøyhet og utropte ham til imam. På tre korte år hadde han befestet sin makt i regionen, før han døde og etterlot seg en gravid fyrstinne av Awrabaavstamning og en lojal slave, Rashid. Rashid fungerte som regent inntil Idris II vokste til. På dette tidspunktet hadde imidlertid hoffet flyttet til Fès, og overlatt Volubilis tilbake til Awrabaene.

Ruinene her ble skadet under Jordskjelvet i Lisboa i 1755, og i de følgende årene ble marmoren her fjernet og tatt i bruk til byggeprosjekter i den nærliggende byen Meknès.

Franske arkeologer begynte utgravninger her i 1915. Omfattende rester av romerbyen har blitt avdekket. Siden 2000 har utgravningene her blitt utført av University College, London og det marokkanske Institut National des Sciences de l’Archéologie et du Patrimoine; under ledelse av Elizabeth Fentress, Gaetano Palumbo og Hassan Limane. Disse utgravningene har avdekket det som ser ut til å være Idris' palass, like nedenfor og vestenfor romerbyen. Utgravningene har også avdekket et middelalderby.

Bygningsrester fra romertiden[rediger | rediger kilde]

  • Triumfbue
  • mosaikker
  • oljepresser
  • kornmagasiner

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]