Voksne for Barn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Voksne for Barn er en ideell norsk kunnskapsorganiasjon med fokus på barn og unges oppvekst og psykiske helse. Organisasjonen ble grunnlagt i 1960 som Mental Barnehjelp. Navnet ble i 1996 endret til Voksne for Barn. Generalsekretær er Randi Talseth. Styreleder er Stein Are Agledal, direktør for Psykiatrien i Vestfold.

Virksomhet[rediger | rediger kilde]

Voksne for Barn er opptatt av at barn og unges interesser synliggjøres og at barn og unges psykiske helse ivaretas.

Bekymringstelefonen Voksne for Barn er betjent av rådgivere med barnefaglig utdanning. Du kan spørre om råd når det gjelder barn og ungdom.

Organisasjonen utgir Magasinet Voksne for Barn, Norges eneste spesialblad for barn og unges generelle psykiske helse. Eksempler på temaer som er utgitt er «barn som pårørende», «barn i innvandrerfamilier mer utsatt for vold», «rett til ettervern i barnevernet», «barnehagen – et godt sted å være?», «sosial kompetanse» og «cyberbarna – om oppvekst og digitale media».

Voksne for Barn har opplæringstilbud for de som jobber med barn og unge, og holder kurs i familiesamtaler, gruppelederopplæring m.m. Organisasjonen formidler også foredragsholdere innenfor tema som psykisk helse i skolen, spiseforstyrrelser, mestring, ungdomstid og helhetlig arbeid for barn og unges psykiske helse.

Voksne for Barn er en kunnskapsformdidler og har utgitt serien Ta barn på alvor, som er en serie for foreldre og unge om alt fra pottetrening til depresjon.

Hvert år utgir Voksne for Barn Rapporten Barn i Norge, som setter et viktig tema som angår barn og unge på dagsordenen.

Voksne for Barn avholdt høsten 2007 høringer med minoritetsungdommer på flere plasser i Norge. Totalt 39 ungdommer fra sytten nasjonaliteter medvirket i høringen. Dette dannet utgangspunktet for rapporten Barn i Norge 07, som 10. november 2007 ble overlevert daværende helseminister Sylvia Brustad og daværende barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem.

Skoleprogrammet Zippys venner og Step drives av Voksne for Barn i Norge. Programmet ARENA er Voksne for Barns program for brukermedvirkning. I 2009 hadde i alt 250 personer fått opplæring i å bli barn og unges talsperson. En talsperson kan representere barn og unge, der de selv ikke kan delta.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]