Vittorio Arrigoni

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vittorio Arrigoni
Vittorio Arrigoni draw.jpg
Født4. februar 1975
Besana in Brianza
Død15. april 2011 (36 år)
Gazastripen
Beskjeftigelse Journalist, blogger, skribent, menneskerettsaktivist
Nasjonalitet Italia
Vittorio Arrigoni og Handala

Vittorio Arrigoni (født 4. februar 1975 i Milano, Italia, død 15. april 2011) var en italiensk journalist, forfatter, pasifist og politisk aktivist.

Arrigoni arbeidet for den pro-palestinske International Solidarity Movement (ISM) på Gazastripen, fra 2008 og frem til sin død i 2011. Arrigoni opprettholdt en nettside, Guerrilla Radio, og han publiserte en bok om sine opplevelser på Gazastripen i 2008 og 2009 under krigen mellom Hamas og Israel. Arrigoni ble myrdet i en henrettelse utført av mistenkte medlemmer av en palestinsk salafist-gruppering i Gaza. Mordet ble fordømt av ulike palestinske fraksjoner.

Arrigoni hevdet at det var i hans blod å kjempe for friheten akkurat som hans bestefedre kjempet mot det fascistiske regimet i Italia. Arrigoni hadde det arabiske ordet for motstand (muqawama) tatovert på sin høyre arm. Arrigoni stilte opp som frivillig til å fungere som et menneskelig skjold for en palestinsk fisker utenfor Gazas kyst i september 2008, da han ble skadet da den israelske marinen brukte vannkanoner for å avskrekke fartøyet. I november samme år ble han arrestert av israelske myndigheter etter igjen å ha opptrådt som menneskelig skjold for palestinske fiskere utenfor Gazas kyst.

Arrigoni vendte tilbake til Gaza før Israel satte i gang den militære offensiven Operation Cast Lead, som varte fra desember 2008 til januar 2009. Arrigoni var en av de få utenlandske journalister i Gaza under krigen. Han jobbet ved en radiostasjon og som reporter for den italienske avisen Il Manifesto. Han ga senere ut en bok, en samling av hans reportasjer fra Gaza under den israelske offensiven på Gazastripen. Boken ble senere oversatt til engelsk, spansk, tysk og fransk med et forord av den israelske historikeren Ilan Pappé. Arrigoni ble beskrevet som å ha et glødende engasjement for palestinernes sak. Arrigoni kritiserte muslimske ekstremister for å prøve å innføre en tøffere versjon av islam for ekstremister fra Gaza. Arrigoni ble kidnappet 14. april 2011.

Det var mistanke om at medlemmer av en salafistisk militant gruppe som opererte fra Gazastripen. Kidnappingen skal ha funnet sted fordi Arrigoni opprinnelig var fra Italia som ble regnet som en vantro stat av ekstreme muslimer. Hamas var kraftig imot kidnappingen og mordet på Arrigoni og de gjennomførte en militær operasjon for å finne de skyldige. En offisiell uttalelse fra Hamas beskrev drapet som en skammelig handling, og at Arrigoni var en martyr. En gate i Gaza ville bli oppkalt etter ham.