Hopp til innhold

Vinjevegen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vinjestøtta.
Vinjestøtta til venstre i bildet.

Vinjevegen er en gammel seterveg som går fra Trønnesriksvei 3 ved Nordstumoen til Friisvegen i Ringebu. Den har fått navnet sitt etter Aasmund Olavsson Vinje, som gikk her på reisen til Trondheim for å delta i kroningen av Karl IV den 5. august i 1860, en reise han beskrev i boka Ferdaminne.

Vegen het egentlig Fjellvegen, men navnet ble endret i 1960 da Vinjestøtta ble reist til minne om 100-årsjubleet for A. O. Vinje. Vinjestøtta står på vegens høyeste punkt på 925 moh.. Ved Vinjestøtta er det utsikt til bl. a. Sølnkletten i nordvest, Rendalssølen i nordøst og Rondemassivet i nord med Høgronden lengst borte.

I Ferdaminne skriver A. O. Vinje om opprinnelsen til sin kjente sang «No ser eg atter slike Fjell og Dalar, som deim eg i min fyrste ungdom saag».

I 1914 ble vegen ferdig bygd fram til Hirkjølvegen (nåværende Friisvegen) som seterveg og adkomst til Trønnesgammelsetra, Lauvåssetra, Granåsen, Hellaksetra og Storfjellsetra. Vegen er også tidvis benyttet som adkomstveg til Fampsetra og Skarsetra.