Hopp til innhold

Vingedrakt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flyging med wingsuit

Vingedrakt, eller wingsuit som den kalles på engelsk, er en heldrakt som tas på før et fallskjermhopp.

Vingedrakten har vinger som spenner seg fra draktens håndledd og ned til hoften, samt en vinge mellom beina. Vingene gjør at fallskjermhopperen får en større flate å fly på. Vingene fylles med luft for å skape en aerodynamisk flykropp. Drakten og flaten den skaper øker den horisontale forflytningen betraktelig. Det finnes i dag flere typer vingedrakter for ulike erfaringsnivå og flygeegenskaper, men man kan som hovedregel si at man flytter seg i forhold 2:1 horisontalt. Ved et normalt hopp med vingedrakt med gjennomsnittlig erfaring og draktegenskaper kan man flytte seg ca. 6 km horisontalt fra utsprangshøyde 12500 fot.

For å unngå at man flyr for langt vekk fra landingsområdet skal «wingsuit flyging» skje i en firkant boks retning (frem – venstre/høyre – tilbake), man flyr da tilbake til utgangspunktet. Man skal ikke benytte wingsuit der hvor man ikke har visuell sikt (sterkt overskyet) da faren for å fly i villedende retning er stor. Det er fort gjort å fly mot områder med lavere høyde, og i verste fall kan man krasje med fjell i nærliggende områder. Å fly inn i andre fallskjermgrupper er også et stort faremoment dersom man mangler sikt.

I Norge er det påbudt med 200 fallskjermhopp siste 18 måneder før man får fly med vingedrakt.[1]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Pettersen, Eivind Andre (25. juli 2020). «(+) Livsfarlig yrke: Espen er verdens raskeste vingedrakt-pilot». Bergensavisen (norsk). Besøkt 5. juli 2024. 
Autoritetsdata