Hopp til innhold

Viento de Levante

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Levanterskyer danner seg på østsiden av Gibraltarklippen.

Viento de levante eller levanter viser til en østlig vind som blåser vest i Middelhavet og er et eksempel på en «gapvind».

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Vinden oppstår sentralt i Middelhavet eller rundt Balearene og blåser vestover og gjennom Gibraltarstredet hvor den blir ekstra kraftig. Vinden fører er fuktig og fører med seg tåke og nedbør på østsiden av sundet, men er tørr på vestsiden, siden fuktigheten faller ned som regn i fjellene mellom Algeciras og Tarifa. Vinden er kjent for å skape skyformasjoner over Gibraltarklippen. Levantervinden kan oppstå til alle tider av året, men oftest fra mai til oktober.

Gibraltarstredet[rediger | rediger kilde]

I Gibraltarstredet fører vinden til en kraftig gapvind som kan være farlig til sjøs, særlig når vinden blåser mot tidevannstrømmene. Gibraltarstredet er bare om lag 15 km på det smaleste og 55 km langt, og stredet er omgitt av forholdsvis høye fjell. Vinden kan nå en styrke på 10 til 20 m/s og er kraftigst vest i sundet. Høytrykkene i området fører ofte til vertikalt stabile luftlag i området, og dette medvirker til kraftigere vind gjennom stredet. Under slike forhold kan vinden gå fra nesten stille i Alboransjøen til sterk kuling på vestsiden av sundet.

Navn[rediger | rediger kilde]

Navnet på vinden kommer fra levante (spansk for «øst») og viser til hvor vinden kommer fra. Det motsatte til levante er poniente (spansk for «vest»).

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]