Verktøytavle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Verktøyvegg laget av en perforert metallplate
To hjemmelagde verktøytavler

En verktøytavle, også kalt verktøyvegg eller verktøypanel, er en plate med knagger eller kroker for å henge opp verktøy, typisk på en vegg. De finnes ofte på verksteder, og kan være laget av en tre- eller metall og ha kroker, skruer, stokkholdere eller andre typer verktøyholdere.

Sammenlignet med en verktøykasse eller verktøyvogn er en verktøytavle stasjonær, men kan gjøre det lettere å finne verktøy uten lete ettersom de lagres synlig. En ulempe med en verktøytavle er at den kan ta opp et stort område på en vegg, og at verktøyet kan bli mindre beskyttet mot støv.

Ferdiglagde verktøyvegger[rediger | rediger kilde]

Ferdiglagde verktøyvegger er ofte laget av perforerte metallplater av stål (f.eks. 1.5 mm tykk) eller perforerte trefiberplater (f.eks. 3-6 mm tykk), og har gjerne flyttbare verktøyholdere slik at man kan omorganisere verktøyets plassering etter behov. Størrelse og plassering av hullene kan variere mellom merker og modeller. Festehullene for kroker og holdere er ofte runde og festes med en eller to skruer, men det finnes også tavler med hull som er kvadratiske, rektangulære eller nøkkelformede i forskjellige størrelser og med forskjellige metoder for innfesting. I tillegg til løsninger som skrus fast fins det også løsninger som klikkes på plass eller henger løst. Verktøytavler med runde hull og passende tilbehør oppgis med hullavstand og hullstørrelse, og følger ofte en standard som har hull med 4 mm diameter og 12 mm senteravstand mellom hullene (Ø4 mm, c/c 12 mm) for festing med metall- eller plateskruer.[trenger referanse] Noen hengere med to skruehull har avlang åpning i det ene hullet for å tillate små forskjeller i hullavstand mellom ulike produsenter.

Hjemmelaget verktøyvegg[rediger | rediger kilde]

Dersom man skal ha ha en stor verktøytavle med mange kroker kan prisen bli høy, og det er ikke uvanlig å bygge sin egen verktøytavle som et gjør-det-selv-prosjekt. Eksempelvis kan man benytte toppplaten fra en gammel kjøkkenbenk sammen med skruer og kroker som improviserte verktøyholdere.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Verktøyvogn
  • Skyggebrett, konturer av verktøyene på en verktøytavle som gjør det lettere å sette verktøyet tilbake på sin opprinnelige plass etter arbeid
  • Takoppbevaring, plassbesparende lagring som frigir gulvareal og utnytter romvolumet