Venezuelas sentralbank

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Venezuelas sentralbank
Banco Central de Venezuela
BCV Building.jpg
BCVs hovedbygning
TypeSentralbank
Stiftet1939
LandVenezuela
HovedkontorVenezuela Caracas
PresidentNelson Merentes
Nettstedwww.bcv.org.ve

Venezuelas sentralbank (spansk: Banco Central de Venezuela, BCV) er sentralbanken i Venezuela. Dens konstitusjonelle status og selvstendighet er nedfelt i landets grunnlov fra 1999. De har hovedkontor i Caracas, og har siden 1977 også hatt et kontor i Maracaibo.

Historie[rediger | rediger kilde]

Opprettelsen av Venezuelas sentralbank skjedde som et resultat av politiske, sosiale og økonomiske endringer i Venezuela og verden for øvrig på 1930-tallet. To viktige faktorene var starten av andre verdenskrig og diskusjonene rundt hvilken retning Venezuela skulle velge etter at general Juan Vicente Gómez ble tvunget til å gå av etter 27 års styring. Den nye regjeringen vedtok en ny nasjonal plan som kaltes «Februarprogrammet», og en del av denne planen var å opprette en sentralbank. Den 8. september 1939, under regjeringen til president Eleazar López Contreras ble loven som vedtok etableringen av en sentralbank vedtatt. Banken startet sin virksomhet i oktober 1940, og 1. januar 1941 ble Jesús Herrera Mendoza president i banken.[1]

Etableringen av sentralbanken foregikk ikke uten komplikasjoner. Etableringen betydde at gull og sedler utstedt av bankene Bank of Venezuela, Banco Mercantil y Agricola, Banco de Maracaibo, Maracaibo Banco Comercial, Banco Venezolano de Crédito og Banco Caracas skulle overdras, men de to sistnevnte nektet å overgi sitt gull, og ble saksøkt av BCV som vant rettstvisten i 1956. Pengesedlene til de to bankene ble brent, og gullet ble overført til sentralbanken. I tillegg var det konservative krefter i landet som så etableringen av en sentralbank som en risiko for høy inflasjon, og en fare for at offentlige utgifter skulle øke ukontrollert. Det ble også påstått at etableringen var grunnlovsstridig, noe som ikke fikk gjennomslag.

Banken ble imdlertid etablert, og fikk enerett på utstedelse av penger i Venezuela. Sentralbankloven er endret flere ganger gjennom bankens levetid; i 1943, 1960, 1974, 1983, 1984, 1987, 1992 og 2001.

Målsetting og oppgaver[rediger | rediger kilde]

Bankens hovedmålsettinger er prisstabilitet, og å opprettholde verdien til landets valuta.[2]

Dens hovedoppgaver er:[3]

 1. Formulere og utøve landets pengepolitikk
 2. Delta i formuleringen og utøvelsen av landets valutapolitikk
 3. Regulere pengemengden og rentenivået
 4. Regulere valutamengden og sørge for riktig likviditet i finansnæringen
 5. Forvalte landets valutareserver
 6. Delta i, overvåke og regulere valutamarkedet
 7. Sørge for et fungerende betalingssystem
 8. Eksklusiv enerett til å utstede landets valuta
 9. Være rådgiver for landets myndigheter
 10. Representere landet i IMF, i tråd med sentralbankloven
 11. Regulere og utføre operasjoner i gullmarkedet
 12. Samle og publisere økonomisk statistikk
 13. Utføre andre oppgaver og tjenester som loven tilsier

Sentralbanksjef[rediger | rediger kilde]

Sentralbanksjef («Presidente») pr mars 2018 er Ramón Lobo.[4] Han ble utnevnt i oktober 2017, og erstattet da Ricardo Sanguino, som hadde hatt denne stillingen siden januar 2017.[5][6][7]

Sentralbanksjefen utnevnes av landets president, og må godkjennes av nasjonalforsamlingen. Stillingen tildeles for en seksårsperiode.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]