Veiledende behandlingsplan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Veiledende behandlingsplan (VBP) er et hjelpemiddel for å forenkle dokumentasjonsarbeidet og kvalitetssikring av sykepleien og er en preformulert oversikt over sannsynlige sykepleiediagnoser/problemer og relevante sykepleietiltak med forordninger for en pasientgruppe. En veiledende behandlingsplan inneholder også ønsket resultat og mål for pasienten.

  • VBP er en av grunnstrukturene i elektronisk dokumentasjon av sykepleie (EDS)
  • Er et hjelpemiddel for å forenkle dokumentasjonsarbeidet og kvalitetssikre sykepleien
  • Er bygd opp ved bruk av klassifikasjonssystem med kodeverk
  • Benyttes av mange sykehus i Norge, både innen somatikk og psykiatri.

En VBP inneholder sykepleiediagnose (hentet fra NANDA), mål for sykepleien, tiltak (hentet fra NIC) med forordninger. Forordningene beskriver de konkrete oppgavene som sykepleietjenesten utfører. Når en pasient legges inn på en avdeling, vil sykepleieren finne frem til de veiledende behandlingsplaner som er relevante for pasienten, og utforme en individuell behandlingsplan.

I Norge er veiledende behandlingsplaner en del av den elektroniske pasientjournalen som leveres av firmaet DIPS. Verktøyet benyttes i dag i de fleste foretak innen Helse Sør-Øst RHF. Et eksempel er Sykehuset Innlandet, der rundt 4000 sykepleiere benytter veiledende behandlingsplan i sitt daglige arbeid.