Vegårshei Bygdetun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Vegårshei Bygdetun er et lokalt bygdemuseum i Vegårshei kommune i Aust-Agder. Museet ligger ved riksvei 416, mellom AklandE18 og Myra. Julius Grasåsen, som var privat samler, skapte museet på sin egen eiendom. I 1984 ble museet etablert som en stiftelse.

Julius Grasåsen var født og oppvokst i Grasåsen som ligger like ved siden av bygdetunet, og han viste tidlig interesse for lokalhistorie. Han var bonde og småbruker og samlet på det meste. Det andre kunne se på som «skrot», så han stor verdi i. Hans motivasjon og store engasjement for denne «samlergløden», var å ta vare på ei tid som var i ferd med å forsvinne. Han ønsket å vise de kommende generasjoner hvordan folk en gang levde, bodde og hva som opptok dem.

Julius Grasåsen ønsket at bygdetunet skulle være et «levande museum», og museet arrangerer flere temadager hver sommer med dette som hovedtema.

Åse Værland Breiung ble i 2013 tildelt H.M.Kongens fortjenstmedalje bl.a. for sitt arbeid for museet.

Det lille friluftsmuseet[rediger | rediger kilde]

Museet er et lite friluftsmuseum med flere tilflyttede bygninger. På Vegårshei Bygdetun kan en i dag få se denne store samlingen fordelt på hele 8 bygninger. Her finner en alt fra hestevandring og hesteutstyr til birøktmuseum, motorsamling, skomaker- og tømmerverksted, en jernbane- og skogbruksutstilling. Ei skolestue, en landhandel og ei husmannsstaue «forteller» om livet sitt. Almuestua, oppført 1840 ved Vegårshei kirke var den første bygningen som ble flyttet til og gjenreist ved museet i 1982. Museet har bl.a. også ei skolestue, ei husmannsstue med bakerovn, uteløe, en gammel landhandel flyttet fra Ubergsmoen, birøktersamling, motorsamling og telefonkiosk som tidligere stod i sentrum av bygda.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]