Vectorworks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Vectorworks
Utvikler Nemetschek North America
Type DAK
Nettsted http://www.vectorworks.net/

Vectorworks er et generelt tegneprogram for Macintosh og Windows laget av det amerikanske firmaet Nemetschek North America. I Norge er programmet særlig utbredt på arkitektkontorer, men finnes også hos rådgivende ingeniører, innen landskapsplanlegging, interiørdesign, produktdesign, teaterbelysning, scene/kulissedesign.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Vectorworks finnes i en serie bransjemoduler. (se beskrivelse nedenfor)

I Vectorworks er det funksjoner for å tegne både i 2D og i 3D. Tegninger kan startes direkte opp i 3D, eller startes opp i 2D og eventuelt videreutvikles i 3D.

I tillegg til de vanlige geometriske grunnobjekter som linjer, buer, sirkler, rektangler, sylindre, kuber, pyramider, osv. inneholder programmet parameterstyrte objekter fra forskjellige fagområder, som vegger, dører, vinduer, trapper, rør, bend, skruer, muttere, trær, støttemurer osv.

I Vectorworks 3D modellering tegnes bygninger eller andre objekter som tredimensjonale modeller, og gevinsten med å lage en komplett 3D-modell i forhold til tradisjonelle 2D tegneprogrammer er at man kan trekke ut nye tegninger av modellen. Det vil si at plantegninger, snitt, oppriss/fasader, masseberegning o.l. er knyttet til én tegningsmodell. Når modellen forandres, forandres også alle tegninger og masseberegninger som er knyttet til modellen.

Avanserte grafiske egenskaper gir brukerne mulighet for å lage kunde-presentasjoner. I Vectorworks kan brukerne styre linjetykkelser, samt legge farger, mønstre, skravurer, og glidende fargeoverganger på tegningsobjektene. Spesielle skisse-valg lar brukerne presentere tegninger som i utgangspunktet ser ut som eksakte tekniske tegninger med utseende som myke, hånd-tegnede skisser.

For mer avanserte 3D presentasjoner, finnes Renderworks (en plug-in modul til Vectorworks). Renderworks samhandler med Vectorworks og gir både fotorealistiske og artistiske effekter. Noen av de tekniske egenskapene som finnes i Renderworks er radiosity, raytracing, sol-animasjon, ikke-fotorealistisk rendering, volumetrsk belysning, fysiske lyskilder and områdebelysning, et bibliotek med mer enn 1,250 teksturer, tekstur-"mapping", bakgrunnsbilder, atmosfæriske effekter support for QuickTime VR.

Siste versjon av Vectorworks bruker Parasolid 3D kjerne fra Siemens.

Vectorworks kommuniserer med andre programmer via DXF/DWG,IFC filoverføring (BIM) og ved import og eksport av en rekke filformater. Blant filformatene Vectorworks støtter finnes SketchUp, 3ds, Shapefile/SHP, JPG, TIF, EPS, GIF, and BMP. Support for IGS, SAT, og STL lar brukerne sende Vectorworks modeller til 3D-printere og prototype-maskiner.

I Vectorworks finner man Vectorscript som er et eget script-språk basert på en Pascal-liknende syntaks. Med dette kan brukerne utvikle egne script som kan automatisere tyngre tegneoppgaver, hente ut kalkulasjoner eller opprette nye parameterstyrte objekter.

Som standard inneholder Vectorworks også en regnearkmodul hvor brukeren uten spesielle programmeringskunnskaper kan trekke ut opplysninger, størrelser og mengdeverdier fra tegningsobjekter som finnes i tegningen.

Vectorworks selges verden over. For øyeblikket finnes Vectorworks i lokaliserte versjoner på engelsk, tysk, fransk, italiensk, japansk, flamsk, spansk, portugisisk, og norsk.

Det norske firmaet Dakantus AS er norsk distributør og lager den norske versjonen.

Bransjeløsninger[rediger | rediger kilde]

Bransjeløsningene Vectorworks finnes i er:

• Vectorworks Fundamentals
• Vectorworks Architect
• Vectorworks Landmark
• Vectorworks Spotlight
• Vectorworks Machine Design
• Vectorworks Designer

Vectorworks Fundamentals – basisversjonen av Vectorworks som inneholder den generelle CAD-teknologien. De øvrige bransjeløsningene inneholder funksjonene i denne basisversjonen. Finnes i norsk versjon.

Vectorworks Architect – er et påbygg til den generelle Vectorworks' funksjonaliteten på fire hovedområder: tegnings-organisasjon, projektstyring, teknikker for teksting, og arkitektspesifikke tegneverktøy, objekter og kommandoer (mer enn 100). Programmet var en av de første CAD programmer som inkorporerte Building Information Modeling (BIM). BIM teknologien i Vectorworks lar brukeren designe i 2D og 3D samtidig uten krav til noen spesiell rekkefølge i tegningsarbeidet. Arbeidsgruppe-referanse-teknikken lar grupper av designere samarbeide på det samme prosjektet. Finnes i norsk versjon. Til Vectorworks Architect finnes også SosiWorks, en plug-in modul for import/eksport av SOSI-filer, samt verktøy for å produsere reguleringsplaner o.l. for senere eksport i SOSI-format.

Vectorworks Landmark – inneholder 2D tegning og 3D modelleringsteknologi kombinert med professionelle verktøy spesielt for tomte- og landskapsdesign. Disse inkluderer verktøy for 3D terrengmodellerering, en redigerbar plantedatabase, verktøy for å sette ut planter, symbolbiblioteker for planter, tomte/grense-objekter og landskapsobjekter, a Hardscape tool, utomhusplanlegging og analyseteknikker, vanningsplanlegging, og GIS shapefile import/eksport. Leveres i Norge i engelsk versjon.

Vectorworks Machine Design – er et 2D tegnings- and 3D modellerings/visualiseringsprogram for produktdesignere, verksteder, og produsenter. Blant verktøyene i Vectorworks Machine design finnes avansert målsetting med toleranseangivelse, free-form NURBS og 3D "solid modeling", CAM and Geneva mekanikkdesign og analyse, og support for PartSpec. Innebygde kalkulatorer inkluderer kjede- og belte-lengde, fjærer, triangelkalkulasjoner og bjelkelaster.

Vectorworks Spotlight – kombinerer 2D tegning og 3D modellering med avansert lys-design og produksjonsverktøy for lys. Vectorworks Spotlight lar lysdesignere, scenografer, og andre innen scene- og underholdningsindustrien lage lys-"plots", plassere sceniske elementer, få automatiske rapporter og skjemaer, og visualisere designkonseptene i 3D. Blant verktøyene i Vectorworks Spotlight finnes verktøy for posisjonering av lamper, auto-nummerering av instrumenter, automatisk instrument-justering, automatiske lampeposisjons-oversikter, visning av 2D/3D lysstråler, tusener av lamper/lysobjekter og tilbehør fra de ledende produsenter, et fokuspunkt-objekt, en finn-og-erstatt-instrument-kommando, photometriske data, tilbehør, sceneadministrasjon og -animasjon, et verktøy for å planlegge sitteplasser og mer enn 3,000 gobos. Vectorworks Spotlight har eksport av data til Lightwright og ESP Vision.

Vectorworks Designer – inneholder alle verktøyene i bransjeløsningene (Architect, Landmark, Spotlight og Machine Design) og er beregnet for designere som arbeider innenfor flere fagområder.

Historie[rediger | rediger kilde]

Programmet ble først lansert for Macintosh under navnet MiniCad i 1985 og ble etterhvert det mest solgte CAD-system for Macintosh.
I 1996 kom den første versjonen som fungerte både for Mac og under Windows.
I 1999 ble navnet endret til VectorWorks
Gjeldende versjon heter Vectorworks 2011

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]